https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne smakołyki od rolników - jest szansa na ofertę last minute? Będzie trudno, swojskie produkty są rozchwytywane

Agnieszka Romanowicz
Producenci rolni z Kujaw i Pomorza oferują szeroki wybór wędlin nie tylko przed Wielkanocą. Wielu z nich nie przyjmuje już zamówień na święta
Producenci rolni z Kujaw i Pomorza oferują szeroki wybór wędlin nie tylko przed Wielkanocą. Wielu z nich nie przyjmuje już zamówień na święta Agata Wodzień-Nowak
Jaja, chleb, twaróg, masło, wędliny, ciasto - większość składników wielkanocnego koszyka można kupić od kujawsko-pomorskich rolników. Nie narzekają na brak zamówień.

Spis treści

- Nie kupuję u rolników na co dzień, bo mieszkam w Bydgoszczy. Zwykle robię zakupy w przydomowym sklepie - mówi pani Elżbieta. - Gdy byłam dzieckiem, szynkę i białą kiełbasę jadło się tylko od święta. Dziś mamy wędlin pod dostatkiem, mało nas cieszy, dlatego na Wielkanoc szukam produktów wyjątkowych i zwykle są to swojskie kiełbasy i szynki, pieczywo oraz twaróg na sernik.

Pani Elżbieta mieszka na Błoniu, robi zakupy na tamtejszym targowisku.

- Białą kiełbasę można zamrozić, więc już na początku kwietnia po swojską białą ze Ślesina ustawiła się długa kolejka. Bardzo szybko się skończyła - odpowiada Czytelniczka.

Dlatego w następną sobotę wstała już o 5 nad ranem, żeby dostać tę kiełbasę. - Udało się! - cieszy się pani Elżbieta. - Kupiłam dla siebie, dzieci i sąsiadki.

Puchate serniki i swojskie twarogi

Rosnące zainteresowanie produktami zagrodowymi, zwłaszcza przed świętami, odczuwa większość producentów rolnych, do których można dotrzeć za pośrednictwem portali internetowych, m. in. „Wiejskiej e-skrzynki” lub „Kujawsko-pomorskiego e-bazarku”.

- Mam komplet zamówień - mówi Angelina Grzybek z Łowina w gminie Pruszcz w powiecie świeckim. - Ostatnie zamówienia z „Wiejskiej e-skrzynki” przyjęłam przedwczoraj, a zamówienia od stałych klientów zamknęłam już dwa tygodnie temu.

Pani Angelina oferuje szeroki wybór ciast. Mówi, że własnoręczne wykonane słodkości wyrażają mnóstwo uczuć. Na tegoroczną Wielkanoc jej klienci najchętniej zamawiali serniki: z musem czekoladowym i z białą czekoladą.

Sernik z musem czekoladowym (2,5 - 2,8 kg) kosztuje 140 zł, a sernik z białą czekolada (1,9 - 2,1 kg) - 120 zł.

Niektórzy wolą upiec sernik wedle własnego przepisu, ale do tego niezbędny jest twaróg wysokiej jakości.

Oferuje go m. in. Anna Guss, producentka serów krowich z Bralewnicy w gminie Kęsowo w powiecie tucholskim.

- Mam już pełno zamówień. Przedwczoraj przyjęłam ostatnie od stałych klientów, którzy nieco zaspali, ale to tylko pojedyncze zamówienia i po prośbie - podkreśla Anna Guss. - Generalnie zamknęłam listę w miniony piątek, czyli tydzień przed świętami.

Najlepiej sprzedaje się twaróg (14 zł za pół kg), ale też wszystkie sery. W ofercie pani Anna ma liczne sery podpuszczkowe świeże, wędzone, z przyprawami, a także fetę (9,50 zł za 180 g).

Szynki, schaby i wędzone piersi

Tradycyjnie w Wielkanoc zajada się wędliny, a przede wszystkim szynkę.

Krzysztof Czarnota z Okonina w gminie Gruta w powiecie grudziądzkim oferuje rozmaite wędliny, które produkuje z mięsa pochodzącego z własnego gospodarstwa.

- U mnie jeszcze można zamówić wędliny, ale mam też punkt sprzedaży na targowisku na grudziądzkim Strzemięcinie - podaje rolnik. - Jak ktoś zamówi dzisiaj, to do odbioru w moim gospodarstwie będą w piątek po godzinie 14.

Jest też opcja odbioru towaru na targowisku. - W sobotę będę na Strzemięcinie od godziny 6 do 12 - podpowiada producent.

Przygotował się na tę Wielkanoc. - Przede wszystkim robiłem białą kiełbasę, szynkę, schab, a także wędzoną pierś indyka - wylicza.

Ceny nie zwalają z nóg, np. podwędzony schab wieprzowy u pana Czarnoty kosztuje 35 zł za kg, a polędwica - 38 zł za kg.

Baranek z wiejskiego masła

Gdyby ktoś chciał do tego zrobić baranka ze swojskiego masła, może je kupić u Piotra Urtnowskiego z Ostrowa Świeckiego w gminie Chełmno.

W sezonie stado jego krów pasie się na wolnym wybiegu, dzięki czemu daje aromatyczne mleko. Masło z takiego mleka smakuje lepiej.

- Nie przyjmuję już zamówień, mam ich w bród, ale prowadzę też sprzedaż stacjonarną w sklepiku warzywnym przy ulicy Żwirki i Wigury w Świeciu, gdzie do soboty powinny być jeszcze dostępne masło, twaróg i jogurt typu gruzińskiego, który może być stosowany do sałatek. Na Wielkanoc starałem się wyprodukować więcej towaru niż zwykle, żeby nie zabrakło dla naszych stałych klientów - podkreśla Sławomir Urtnowski.

200 g swojskiego masła kosztuje u niego 15 zł, a pół kg twarogu - 13 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Komentarze

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze!
Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska