
Świecące grzyby w lasach w Polsce - jak oglądać?
Idealne warunki do obserwacji świecących grzybów - czyli zjawiska bioluminescencji - to bezchmurne niebo i brak księżyca.

Opieńka miodowa - grzyb świecący w ciemności jest jadalny?
Opieńka miodowa to grzyb poszukiwany przez smakoszy i bardzo ceniony jako jadalny gatunek. Jest jadalny po obróbce cieplnej. Ma delikatny smak i aromat przypominający ser Camembert. Do przyrządzenia nadają się zwłaszcza młode kapelusze, trzony są często łykowate. Po obgotowaniu przez 30-40 minut można je marynować, smażyć lub dusić.

Czy opieńka miodowa jest trująca?
Surowe czy niedogotowane opieńki mogą być trujące i powodować problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty i biegunkę. Wdychanie oparów podczas gotowania może być szkodliwe i powodować bóle głowy. Opieńka miodowa jest smacznym grzybem jadalnym, może jednak powodować bóle jelit lub żołądka.

Jak rozpoznać jadalne opieńki miodowe?
Opieńka miodowa charakteryzuje się czerwonobrązowym lub cielistym kolorem kapelusza, którego średnica dochodzić może nawet do 8 cm. U młodych grzybów jest on lekko wypukły, a w dalszych fazach życia grzyba stopniowo staje się wklęsły. Należy uważać, by nie pomylić opieńki miodowej z hełmówką jadowitą, która jest grzybem śmiertelnie trującym. Rośnie w podobny sposób do opieńki jadalnej, ma kapelusz w kolorze żółto-brązowym, czasem wpadającym w odcienie czerwieni i bursztynu.