Spis treści
Ten grzyb świeci w ciemności i rośnie w Polsce!
Główny sezon grzybowy przypada na sierpień i wrzesień. Grzybiarze swój właściwy sezon zaczynają późnym latem i jesienią, gdy po deszczu następuje wysyp przeróżnych okazów grzybów. W lasach w Polsce można znaleźć wiele niezwykłych grzybów, które zaskakują swoim wyglądem i właściwościami. Jednymi z najbardziej niezwykłych są grzyby, które świecą w ciemności.
To Cię teraz może zainteresować
Świecąca opieńka miodowa występuje w polskich lasach bardzo często. To grzyb blaszkowy o dość małych owocnikach występujących zwykle w dużych skupiskach wokół pni i korzeni drzew. Najchętniej rośnie w lasach liściastych, ale można ją też znaleźć na pniach drzew iglastych.
Opieńka miodowa (Armillaria mellea) nazywana jest też opieńką brzozową, bedłką opieńką, opieńkiem, pierścianką, a także podpieńką. W ciągu dnia opieńka miodowa nie wygląda szczególnie wyjątkowo, jednak po zmroku ujawnia swoje niezwykłe właściwości - ten grzyb świeci w ciemności! Opieńka miodowa emituje delikatne, zielonkawe światło. Świecące grzyby najlepiej obserwować w ciemne, bezksiężycowe noce. Opieńki zaczynają świecić ok. godz. 17.30 - wtedy blask jest najbardziej intensywny - a swój blask emitują nawet do godz. 7.30 rano.
Zjawisko świecenie grzybów - bioluminescencja - to efekt procesów biochemicznych. Światło emitowane przez grzyby powstaje w wyniku reakcji utleniania związków organicznych. Bioluminescencja spełnia kilka ważnych funkcji:
- przyciąga owady, które umożliwiają rozmnażanie grzybów poprzez roznoszenie ich zarodników,
- odstrasza drapieżniki,
- może służyć do komunikacji między grzybami.
Opieńka miodowa - grzyb, który świeci w ciemności. Czy jest jadalny?
Opieńka miodowa to grzyb poszukiwany przez smakoszy i bardzo ceniony jako jadalny gatunek. Występuje pospolicie w lasach na terenie całej Polski. Sezon na opieńki miodowe trwa od sierpnia do końca listopada.
Opieńka miodowa to grzyb jadalny po obróbce cieplnej. Ma delikatny smak i aromat przypominający ser Camembert. Do przyrządzenia nadają się zwłaszcza młode kapelusze, trzony są często łykowate. Po obgotowaniu przez 30-40 minut można je marynować, smażyć lub dusić. Surowe czy niedogotowane opieńki mogą być nawet trujące a wdychanie oparów podczas gotowania może być szkodliwe i powodować bóle głowy.
Jednocześnie opieńka miodowa jest grzybem pasożytniczym i jednym z największych szkodników w polskich lasach - wywołuje tzw. białą zgniliznę drewna i powoduje masowe obumieranie drzew.
Gdzie rosną świecące grzyby? Sprawdź, kiedy szukać i zbierać opieńki miodowe
Gdzie rosną świecące opieńki miodowe w lasach w Polsce? Sprawdź, kiedy najlepiej szukać i zbierać:
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Drapieżna Urbańska znowu to zrobiła! Świeci majtkami, aż wstyd patrzeć!
- Perfidnie ograbiono Marylę Rodowicz. Trudno zrozumieć, co jej zabrano
- Roksana Węgiel już rozgogala się za granicą! Dopiero co była w szpitalu | FOTO
- Piotr Mróz wystawił piękną klatę na mróz. Najlepsza sylwetka polskiego show biznesu?