
Ogórki po japoński krok po kroku
Zobacz nasz przepis na pyszne ogórki w stylu orientalnym. Wyjaśnienia krok po kroku na kolejnych slajdach naszej galerii.

Składniki na ogórki po japońsku
Do przygotowania potrzeba: 10 średnich ogórków, pół szklanki octu ryżowego, 1-2 łyżki oleju sezamowego, po dwie łyżki soli i cukru, kilka ząbków czosnku, po pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu oraz chilli. Dodatkowo niezbędne będą czyste, wyparzone słoiki.

Przygotowanie ogórków po japońsku – krok 1
Ogórki dokładnie umyj i pokrój na plasterki, a następnie przełóż do słoika. Nie obieraj ich! W miseczce wymieszaj ocet, olej oraz przyprawy. Do słoika wrzuć ogórki, obrane ząbki czosnku i zalewę.

Przygotowanie ogórków po japońsku – krok 2
Słoiki z ogórkami szczelnie zamknij i wstaw do garnka. Wlej do niego wody, tak by sięgała do 2/3 wysokości słoika. Gotuj przez 20 minut, a następni zestaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.