...oraz jedyne uprawy jarego orkiszu w Polsce i Europie.
W dniach 28 i 29 lipca Aleksandra i Mieczysław Babalscy - twórcy gospodarstwa ekologicznego w Pokrzydowie - organizują warsztaty na temat orkiszu. Równolegle odbędzie się Jarmark Ekologiczny w Brodnicy.
Od 1986 r. Babalscy z Pokrzydowa prowadzą 10 hektarowe, atestowane gospodarstwo ekologiczne. Miejsce warsztatów i seminarium nie zostało wybrane przypadkowo. To właśnie w tym gospodarstwie prowadzonym metodami ekologicznymi od 20 lat uprawia się i przetwarza pszenicę orkisz oraz inne stare gatunki zbóż np. pszenica płaskurka i samopsza. Ponadto w gospodarstwie uprawia się inne zboża, warzywa (marchew, pietruszka, buraczki, fasola), owoce (truskawki, śliwki, stare odmiany drzew owocowych).
Gospodarstwo jest monitorowane przez naukowców, prowadzone są doświadczenia wspólnie z Uniwersytetem Warmińsko - Mazurskim oraz Bankiem Nasion z IHAR Radzików.
Pszenica orkisz ma bardzo szerokie zastosowanie, m.in. ziarno i przetwory wykorzystywane są w wielu specjalnych dietach, stosowane jest jako dodatek do jogurtów, zup, wykorzystywane jest także w żywieniu zwierząt. Z dojrzałego ziarna produkuje się doskonałe makarony, mąki, kasze, pieczywo, w tym także chrupkie, płatki śniadaniowe, a także piwo i spirytus.
Przy gospodarstwie istnieje Wytwórnia Makaronu BIO. Przetwarza ona produkty pochodzące z upraw ekologicznych.
- Wytwórnia Makaronu BIO zajmuje się m.in. produkcją mąki razowej, makaronów razowych, płatków zbożowych, otrąb i kasz. Mąka z uprawy ekologicznej prowadzonej w gospodarstwie trafia do Eko Piekarni gdzie powstaje ekologiczny chleb, a przetwory nie tylko z orkiszu rozprowadzane są przez trzydzieści hurtowni i można je kupić w całej Polsce - mówi Mieczysław Babalski.
Wykłady oraz warsztaty poprowadzą przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa, naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, IUNG Puławy, doświadczeni rolnicy ekologiczni zajmujący się uprawą pszenicy orkisz, Muzeum w Brodnicy i goście z Włoch, Niemiec, Szwajcarii, Węgier i Czech.
- Oczywiście, podczas seminarium otwarta będzie wystawa produktów z orkiszu, przewidujemy także degustację potraw z orkiszu - dodaje Mieczysław Babalski.
Cel Międzynarodowego Jarmarku Ekologicznego jest podobny - promocja zasad i idei rolnictwa ekologicznego. Duży odzew, z jakim spotkała się ubiegłoroczna impreza, sprawił, że jarmark na stałe trafił do kalendarza imprez. Stoiska rolników ekologicznych, rzemieślników i artystów ludowych cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem wśród zwiedzających. Można będzie posmakować i zakupić produkty rolnictwa ekologicznego.
Jarmark organizowany jest we współpracy ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego, Brodnickim Parkiem Krajobrazowym oraz brodnickim muzeum.