
Wspierają pracę jelit
Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość błonnika.

Łagodzą dolegliwości żołądkowe i skórne
Różne części orzecha są stosowane na różne choroby. I tak:
- odwar z liści i zielonych łupin ze względu na dużą ilość garbników polecany jest jako środek ściągający w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych,
- odwar stosuje się też w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, oraz do przemywania i okładów przy trądziku, liszajach, oparzeniach,
- odwar z liści orzecha włoskiego zmniejsza potliwość rąk i nóg (moczenie stóp lub jako dodatek do kąpieli), leczy żylaki i hemoroidy (nasiadówki, okłady, przemywanie),
- zielone orzechy włoskie niszczą pasożyty układu pokarmowego,
- napar z kory orzecha włoskiego jest środkiem łagodnie przeczyszczającym.

Wykazują działanie przeciwnowotworowe
Dieta bogata w orzechy włoskie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.