
Kiełbasa na grillu to obowiązkowa pozycja na zbliżającą się majówkę. Choć większość z nas dobrze wie, że potrawa ta jest ciężka i nie służy naszemu zdrowiu (zwłaszcza w połączeniu z alkoholem), to często w tym czasie decydujemy się zrobić wyjątek. Niektóre osoby powinny jednak zdecydowanie ograniczyć jej spożywanie lub wybrać inny przysmak. Osoby o takich objawach nie powinny jeść grillowanej kiełbasy. Szczegóły w galerii >>>

Osoby z nadciśnieniem
W przypadku wysokiego ciśnienia należy zrezygnować z jedzenia tłustego mięsa, wysokoprzetworzonych wędlin i kiełbas.
Objawy to: bóle i zawroty głowy, potliwość, kołatanie serca, bezsenność.

Podwyższony poziom cholesterolu
Kiełbasa jest mięsem tłustym i zawiera dużą ilość cholesterolu.
Do najczęstszych objawów wysokiego cholesterolu zaliczane są:
ból w klatce piersiowej, kołatanie serca, uczucie ciężkości nóg, ból łydek.

Wrzody żołądka i choroby jelit
Kiełbasy są ciężkostrawne, zwłaszcza w połączeniu z alkoholem, mogą podrażniać błonę śluzową żołądka, a także zwiększać produkcję kwasów żołądkowych.
Objawy: wymioty, nudności, wzdęcia, zaparcia na przemian z biegunkami, brak apetytu.