Kiełbasa choć stanowi źródło pełnowartościowego białka, uznawana jest za niebyt zdrowy produkt. Dużo zależy od jej rodzaju i sposobu przyrządzenia. Najbardziej nie służą nam kiełbasy opiekane na grillu, które zawierają w składzie duże ilości wody, sodu oraz sztucznych dodatków (stabilizatory, barwniki, wypełniacze, przeciwutleniacze). Grillowanie tłustych mięs i kiełbas sprawia, iż na ich powierzchni powstają szkodliwe związki chemiczne nazywane nitrozoaminami. Kiełbasa sama w sobie jest produktem obfitującym w tłuszcz i cholesterol.
Najbardziej szkodliwe jest łączenie grillowanej kiełbasy z alkoholem. Układ pokarmowy najpierw trawi alkohol, ponieważ traktuje go jak truciznę. Przez to tłuszcz z potraw jest wolniej metabolizowany. Dietetycy ostrzegają, że takie połączenie to prosta droga do bólu brzucha i niestrawności - nawet u ludzi zdrowych.
Zobacz także: Interesują cię porady dietetyczne? Takie są skutki jedzenia cytryny. Ta grupa osób powinna unikać cytryn ze względu na zdrowie
Osoby o takich objawach nie powinny jeść grillowanej kiełbasy - lista
Choć większość z nas zdaje sobie sprawę o szkodliwości grillowanej kiełbasy, w ciepłe wiosenne i letnie dni zdarza nam się ulec jej smaku i aromatowi. Wielu z nas sięgnie po grilla już w majówkę. Niektóre osoby powinny jednak ograniczyć spożywanie kiełbasy lub ugrillować inny przysmak dla siebie.
Osoby o takich objawach nie powinny jeść grillowanej kiełbasy. Zobacz w galerii, komu taka kiełbasa może bardzo zaszkodzić:
