
Choć jajka mają szereg właściwości zdrowotnych, to niektóre osoby powinny ograniczyć ich spożywanie lub całkowicie wykluczyć je z diety. Wiele również zależy od tego, w jaki sposób zostaną przyrządzone. Osoby o takich przypadłościach nie mogą jeść jajek. Sprawdź na kolejnych slajdach galerii, co dzieje się z organizmem, gdy je jesz.

Alergia na białko jaja kurzego
Jajka powinny wykluczyć z diety osoby z alergią na kurze białko. Ponadto powinno wyeliminować się z diety wszystkie potrawy zawierające jajka.

Choroby autoimmunologiczne
Należy wyeliminować z diety wszystkie produkty, które mogą być przyczyną stanów zapalnych i wyciszyć układ immunologiczny.

Schorzenia układu naczyniowo-sercowego
Jedno jajko zawiera ponad 200 mg cholesterolu. Choć zdrowy organizm bez problemu poradzi sobie z tą ilością, to osoby cierpiące na choroby układu sercowo-naczyniowego powinny ograniczyć spożywanie jajek.