
Cukrzyca
Zaleca ograniczyć się też tygodniową porcję jajek w cukrzycy z powodu cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych się w nich znajdujących.

Jajka to jeden z najczęstszych alergenów – może powodować nawet wstrząs anafilaktyczny. Z tego powodu nie powinny być nim karmione dzieci przed ukończeniem 1. roku życia.

Osoby z nadwagą
Jajka są dosyć kaloryczne. Jedno jajko ma 84 kcal. Osoby z nadwagą również nie powinny przesadzać z ich spożywaniem. Lepiej również nie łączyć ich majonezem, lecz warzywami.

Regularne spożywanie jajek niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu. Przede wszystkim jajka korzystnie wpływają na wzrok i pracę mózgu, ponieważ zawierają w sobie luteinę oraz lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację. Warto więc, aby znalazły się w codziennej diecie seniorów. Dodatkowo wzmacniają kości oraz zęby, dzięki składnikom mineralnym oraz witaminie D, która poprawia przyswajalność wapnia. W jajkach znajdziemy również: żelazo, miedź, selen, beta-karoten oraz witaminy z grupy B.