Regularne spożywanie jajek niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu. Przede wszystkim jajka korzystnie wpływają na wzrok i pracę mózgu, ponieważ zawierają w sobie luteinę oraz lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację. Warto więc, aby znalazły się w codziennej diecie seniorów. Dodatkowo wzmacniają kości oraz zęby, dzięki składnikom mineralnym oraz witaminie D, która poprawia przyswajalność wapnia. W jajkach znajdziemy również: żelazo, miedź, selen, beta-karoten oraz witaminy z grupy B.
Lekarze zalecają spożywanie nawet do 10 jajek tygodniowo. Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko. W tej formie zachowuje najwięcej składników odżywczych. Zwłaszcza żółtko jajka zawiera witaminy, które są wrażliwe na obróbkę termiczną. Dodatkowo przy smażeniu lub zbyt długim gotowaniu jaj utlenia się cholesterol - o wiele zdrowiej jest, gdy pozostają w postaci nieutlenionej.
Osoby o takich przypadłościach nie mogą jeść jajek
Pomimo szeregu właściwości zdrowotnych, niektóre osoby powinny wykluczyć z diety jajka. Osoby o takich przypadłościach nie mogą jeść jajek - zobacz w naszej galerii, kto powinien uważać na jajka:
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]
- Niespodziewane problemy u Cichopek i Kurzajewskiego. Poprosili o pomoc ekspertkę
- Prawda o tajemniczym związku Janiaka właśnie wyszła na jaw! Nikt tego nie wiedział
- Legenda Perfectu w domu opieki. Nie ma środków na utrzymanie