Regularne spożywanie jajek niesie ze sobą wiele korzyści dla organizmu. Przede wszystkim jajka korzystnie wpływają na wzrok i pracę mózgu, ponieważ zawierają w sobie luteinę oraz lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację. Warto więc, aby znalazły się w codziennej diecie seniorów. Dodatkowo wzmacniają kości oraz zęby, dzięki składnikom mineralnym oraz witaminie D, która poprawia przyswajalność wapnia. W jajkach znajdziemy również: żelazo, miedź, selen, beta-karoten oraz witaminy z grupy B.
Lekarze zalecają spożywanie nawet do 10 jajek tygodniowo. Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko. W tej formie zachowuje najwięcej składników odżywczych. Zwłaszcza żółtko jajka zawiera witaminy, które są wrażliwe na obróbkę termiczną. Dodatkowo przy smażeniu lub zbyt długim gotowaniu jaj utlenia się cholesterol - o wiele zdrowiej jest, gdy pozostają w postaci nieutlenionej.
Osoby o takich przypadłościach nie mogą jeść jajek
Pomimo szeregu właściwości zdrowotnych, niektóre osoby powinny wykluczyć z diety jajka. Osoby o takich przypadłościach nie mogą jeść jajek - zobacz w naszej galerii, kto powinien uważać na jajka:
