
Oni nie powinni jeść śliwek
Śliwki zawierają błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać odpowiednią masę ciała, zawierają witaminę B6 i magnez, które wspierają pracę układu nerwowego. Spożywanie śliwek przynosi korzyści organizmowi. Jednak nie wszyscy powinni jej jeść.
Zobacz, komu śliwki mogą zaszkodzić.►

Nietolerancja fruktozy
Śliwki zawierają dużo fruktozy, cukru występującego w owocach. Dlatego nie są wskazane dla osób cierpiących na nietolerancję fruktozy. Śliwki u tych osób mogą powodować wzdęcia, biegunki, mdłości, a nawet silne bóle brzucha.

Odchudzanie
Śliwki są kaloryczne - 100 gramów tych owoców zawiera około 30-50 kcal. Dlatego powinny ich unikać osoby będące na diecie odchudzającej. Szczególną uwagę należy zwrócić na śliwki suszone, które zawierają około 270 kcal w 100 gramach.

Cukrzyca
Śliwki mają niski indeks glikemiczny (53). Oznacza to, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi zbyt szybko. Mogą je spożywać osoby cierpiące na cukrzycę (najlepiej około 250 gramów dziennie podzielone na porcje). Jednak śliwki suszone choć mają jeszcze niższy indeks glikemiczny (29), mają już znacznie większą zawartość cukru, gdyż gotowe, kupne owoce suszone przygotowywane są z dodatkową porcją cukru. Dlatego nie są wskazane dla osób z cukrzycą.