Śliwki zawierają witaminy A, C, E, B, a także potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki regulują trawienie, poprawiają apetyt, a dzięki dużej zawartości pektyn zapobiegają zaparciom - zmniejszają w ten sposób ryzyko pojawienia się nowotworu jelita grubego.
Śliwki poprawiają pracę układu nerwowego dzięki zawartości witamin z grupy B. Z kolei polifenole mają działanie antyoksydacyjne i zapobiegają nowotworom i miażdżycom.
Śliwki to także jeden z owoców wykorzystywanych w świątecznych potrawach na Boże Narodzenie. W wielu domach przygotowuje się placek ze śliwkami, kompot ze śliwek, choć tu zwykle używa się śliwek suszonych. Śliwki spożywa się też często na surowo.
Najbardziej popularne w Polsce odmiany śliwek to:
- mirabelka - często można spotkać te drzewa śliwkowe nawet na skwerkach w mieście, mirabelki są niewielkie, ale soczyste i słodkie, mają żółto-złocisty kolor. Świetnie sprawdzają się na przetwory, np. dżemy,
- węgierka zwykła - to jedna z najpopularniejszych odmian, owoce mają jajowaty kształt, są ciemnofioletowe z wierzchu i żółtawe w środku, są smaczne i soczyste,
- renkloda - to bardzo słodka i soczysta śliwka, ma duże i okrągłe owoce.
Ile śliwek dziennie można zjeść?
Choć sliwki są zdrowe, nie należy przesadzać z ich ilością. Zbyt duża ilość spożytych śliwek na raz może powodować działanie przeczyszczające. Zalecana dzienna dawka śliwek to około 100 g, czyli około 3 śliwek w zależności od ich wielkości.
Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść śliwek
Śliwki to bardzo zdrowe owoce. Zawierają błonnik, witaminy, potas i inne składniki. Jednak niektórym mogą zaszkodzić. Zobacz teraz w naszej galerii, kto nie powinien jeść śliwek ze względów zdrowotnych.
Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
► TEGO NIE RÓB PRZED SNEM!. Te rzeczy zakłócają sen, utrudniają zasypianie i wywołują bezsenność
► NAJBOGATSZE ŹRÓDŁA POTASU. Pomidor daleko za pierwszą dziesiątką, a co jest na szczycie listy?
► ZIELONA HERBATA - TAKIE SĄ SKUTKI PICIA ZIELONEJ HERBATY. To się dzieje z organizmem, gdy pijesz ten napój