Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Osoby o tych schorzeniach nie powinny jeść śliwek. Im śliwki mogą zaszkodzić

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Wideo
od 16 lat
Śliwki to smaczne i aromatyczne owoce. Jest wiele odmian śliwek. Jedne z najbardziej popularnych to śliwki węgierki i renklody. Śliwki mają dobroczynne działanie na pracę układu trawiennego - poprawiają apetyt, zapobiegają zaparciom. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, witaminy C, E, A, z grupy B, a także składniki mineralne. Warto włączyć śliwki do swojej codziennej diety. Jednak nie wszystkim śliwki służą. Niektórym osobom jedzenie śliwek może nie wyjść na zdrowie. Zobacz, kto nie powinien jeść śliwek.

Śliwki zawierają witaminy A, C, E, B, a także potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki regulują trawienie, poprawiają apetyt, a dzięki dużej zawartości pektyn zapobiegają zaparciom - zmniejszają w ten sposób ryzyko pojawienia się nowotworu jelita grubego.
Śliwki poprawiają pracę układu nerwowego dzięki zawartości witamin z grupy B. Z kolei polifenole mają działanie antyoksydacyjne i zapobiegają nowotworom i miażdżycom.

Śliwki to także jeden z owoców wykorzystywanych w świątecznych potrawach na Boże Narodzenie. W wielu domach przygotowuje się placek ze śliwkami, kompot ze śliwek, choć tu zwykle używa się śliwek suszonych. Śliwki spożywa się też często na surowo.

Najbardziej popularne w Polsce odmiany śliwek to:

  • mirabelka - często można spotkać te drzewa śliwkowe nawet na skwerkach w mieście, mirabelki są niewielkie, ale soczyste i słodkie, mają żółto-złocisty kolor. Świetnie sprawdzają się na przetwory, np. dżemy,
  • węgierka zwykła - to jedna z najpopularniejszych odmian, owoce mają jajowaty kształt, są ciemnofioletowe z wierzchu i żółtawe w środku, są smaczne i soczyste,
  • renkloda - to bardzo słodka i soczysta śliwka, ma duże i okrągłe owoce.

Ile śliwek dziennie można zjeść?

Choć sliwki są zdrowe, nie należy przesadzać z ich ilością. Zbyt duża ilość spożytych śliwek na raz może powodować działanie przeczyszczające. Zalecana dzienna dawka śliwek to około 100 g, czyli około 3 śliwek w zależności od ich wielkości.

Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść śliwek

Śliwki to bardzo zdrowe owoce. Zawierają błonnik, witaminy, potas i inne składniki. Jednak niektórym mogą zaszkodzić. Zobacz teraz w naszej galerii, kto nie powinien jeść śliwek ze względów zdrowotnych.


Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
TEGO NIE RÓB PRZED SNEM!. Te rzeczy zakłócają sen, utrudniają zasypianie i wywołują bezsenność
NAJBOGATSZE ŹRÓDŁA POTASU. Pomidor daleko za pierwszą dziesiątką, a co jest na szczycie listy?
ZIELONA HERBATA - TAKIE SĄ SKUTKI PICIA ZIELONEJ HERBATY. To się dzieje z organizmem, gdy pijesz ten napój

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska