
Pomidory nie są wskazane dla wszystkich. Choć kryją w sobie bogactwo witamin, minerałów i innych składników, niektórym osobom mogą zaszkodzić. Szczegóły na kolejnych slajdach.

Refluks i zgaga
Choć pomidory są bardzo zdrowe, jednak jak wszystko w nadmiarze, mogą mieć też negatywne skutki. Kwasy jabłkowy i cytrynowy zawarte w pomidorach, zjedzone w dużej ilości mogą prowadzić do zaostrzenia objawów refluksu żołądkowego.

Problemy z nerkami
Pomidory zawierają sporo potasu, przez co mają działanie moczopędne i obniżają ciśnienie krwi. Dlatego osoby, które mają problemy z nerkami nie powinny sięgać po pomidory.

Biegunki i rozwolnienie
Pomidory zawierają sporo błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego. Jednak zjedzenie dużej ilości błonnika może prowadzić do rozwolnienia lub biegunek. Dlatego pomidorów powinny unikać osoby z problemami trawiennymi i cierpiące na biegunki.