MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Osoby z tymi schorzeniami nie mogą jeść winogrona. Takie są skutki uboczne jedzenia winogrona

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Winogron to owoc, który kojarzy się często z produkcją wina, a nie słusznie, bo jest to pyszny owoc, będący nie tylko witaminową bombą ale i przepyszną przekąską. Owoce te są bardzo słodkie i soczyste, ale niestety nie nadają się dla każdego. Przy niektórych schorzeniach nie powinno się jeść winogrona.

Winogrona to owoce bogate w witaminę C i K, dzięki czemu wspomagają leczenie ran i gojenie się skaleczeń, ale też zmniejsza ryzyko infekcji. Dodatkowo owoce te są źródłem witaminy z grupy B, potasu, fosforu oraz wapnia, magnezu, cynku, miedzi, żelaza. A do tego należą do nielicznych owoców zawierających jod, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Dlaczego warto jeść winogrona?

Winogrona z 80% składają się z wody, dzięki czemu doskonale nawadniają organizm, warto po nie sięgać szczególnie w czasie upałów. Owoce to to także doskonale źródło błonnika, który zapobiega zaparciom i wzdęciom. Winogrona pomogą również przy infekcjach nerek. Najlepiej jeść je z pestkami i skórką, gdyż korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. Winogrona występują w kilku wersjach, można je rozróżnić ze względu na kolor:

  • winogrona czerwone,
  • winogrona białe,
  • winogrona zielone.

Przy wyborze winogrona warto pamiętać, aby kupować owoce o równej wielkości na kiści, kulki powinny być twarde i jędrne. Zbiory winogrona w naszym kraju odbywają się na przełomie września i października. Owoce najsłodsze będą jeśli poczekamy ze zbiorami nawet do pierwszych przymrozków. Takie owoce będą miały odpowiedni poziom tanin, kwasów i cukrów.

Winogrona to szybka i wygodna przekąska, wystarczy jedynie umyć owoce. Warto pamiętać, aby myć winogrona dopiero przed spożyciem, dzięki czemu dłużej zachowają trwałość i będzie można je przechowywać nawet do dwóch tygodni.

Kiedy jedzenie winogrona może zaszkodzić?

Winogrona to owce smaczne i zdrowe, jednak nie dla każdego. Osoby z niektórymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie tych owoców. W galerii poniżej zobaczcie, jakie to choroby:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska