reklama

Oto kujawsko-pomorscy mistrzowie od pieczenia tortów!

tikZaktualizowano 
- Były różne pomysły, jednak ten podsunął mi mój były majster - wyjaśnia Liwia Fiecek, uczennica cukierni „Wrzos” w Inowrocławiu, która zajęła drugie miejsce w konkursie
- Były różne pomysły, jednak ten podsunął mi mój były majster - wyjaśnia Liwia Fiecek, uczennica cukierni „Wrzos” w Inowrocławiu, która zajęła drugie miejsce w konkursie Jarosław Pruss
Młodzi adepci sztuki cukierniczej z regionu walczyli wczoraj w Bydgoszczy na... torty. A było o co.

Dla najlepszych czekały cenne nagrody (tablet, ipad, wieża) i zwolnienie z części egzaminu czeladniczego.

Temat walentynkowy jest bardzo fajny, daje możliwość zrealizowania bardzo wielu pomysłów - uważa Marika Olejnik, uczestniczka konkursu, uczennica bydgoskiej „Sowy”. - Cztery godziny na tort wystarczą.

Skąd taka pasja? - W domu się robiło - mówi Żaneta Garbaciak**z bydgoskiej „Sowy” (zajęła trzecie miejsce).** - Babcia nauczyła - dodaje Marika.

Co jest ważne przy pieczeniu tortu? - Warunki - nie może być ani za ciepło, ani za chłodno - wyjaśniali nam Michał Szulc i Przemysław Putynkowski z „Sowy” (zdobywca pierwszego miejsca), którzy swoje wypieki ozdobili misiami i łabędziami. - Ważna jest też dobra chłodnia.

Pierwszy raz w tym konkursie udział brał Damian Kurzyński, uczeń Cukierni-Piekarni „Stan-Mar” z Czarża.  - Mama jest kucharką, trochę od niej się tym zaraziłem - zdradza. - Tort sam zaprojektowałem. Najtrudniejsze do wykonania były kwiaty i najmniejsze elementy.

Za to konkursową „weteranką” jest Ewa Pokora z bydgoskiej „Staropolskiej”. - Zdobyłam już pierwsze miejsca w wojewódzkim i ogólnopolskim konkursie na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernika - opowiada. - Dziś najtrudniejsze było ustawienie kolejnych pięter tortu. Stelaż zrobiłam sama, ciasto można zjeść w całości.

W konkursie udział wzięły osoby z Bydgoszczy, Inowrocławia, Pakości i Czarża. - Poziom w tym roku jest wysoki - zauważa Roman Sikora, przewodniczący komisji egzaminacyjnej przy Izbie Rzemieślniczej w Bydgoszczy. - W zmaganiach udział biorą osoby uczące się w rzemiośle, szczególnie ci z  trzeciego roku. Najlepsi zostaną zwolnieni z części praktycznej egzaminu czeladniczego.

- Rzemieślnicze zawody zanikają - uważa Marlena Szczęsna, współwłaścicielka „Stan-Mar-u”. - Bardzo mało uczniów zgłasza się do nauki zawodu.

- Branża spożywcza nie zaniknie - uspokaja Roman Sikora. - Może to być krótkotrwały kryzys. Nie będziemy sprowadzać ciast z Chin. W regionie mamy świetnych fachowców.

Zwycięzcy II edycji konkursu cukierniczego, organizowanego przez Kujawsko-Pomorską Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy oraz Ciech Piekarzy i Cukierników w Bydgoszczy wraz z komisją egzaminacyjną w zawodzie cukiernik:

I. Przemysław Putynkowski (Cukiernia "Sowa" Bydgoszcz)

II. Liwia Fiecek (Cukiernia "Wrzos" Inowrocław)

III. Żaneta Garbaciak (Cukiernia "Sowa" Bydgoszcz)

100 milionów euro z Funduszy Norweskich na rozwój przedsiębiorczości

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3