Dla najlepszych czekały cenne nagrody (tablet, ipad, wieża) i zwolnienie z części egzaminu czeladniczego.
Temat walentynkowy jest bardzo fajny, daje możliwość zrealizowania bardzo wielu pomysłów - uważa Marika Olejnik, uczestniczka konkursu, uczennica bydgoskiej „Sowy”. - Cztery godziny na tort wystarczą.
Skąd taka pasja? - W domu się robiło - mówi Żaneta Garbaciak**z bydgoskiej „Sowy” (zajęła trzecie miejsce).** - Babcia nauczyła - dodaje Marika.
Co jest ważne przy pieczeniu tortu? - Warunki - nie może być ani za ciepło, ani za chłodno - wyjaśniali nam Michał Szulc i Przemysław Putynkowski z „Sowy” (zdobywca pierwszego miejsca), którzy swoje wypieki ozdobili misiami i łabędziami. - Ważna jest też dobra chłodnia.
Pierwszy raz w tym konkursie udział brał Damian Kurzyński, uczeń Cukierni-Piekarni „Stan-Mar” z Czarża. - Mama jest kucharką, trochę od niej się tym zaraziłem - zdradza. - Tort sam zaprojektowałem. Najtrudniejsze do wykonania były kwiaty i najmniejsze elementy.
Za to konkursową „weteranką” jest Ewa Pokora z bydgoskiej „Staropolskiej”. - Zdobyłam już pierwsze miejsca w wojewódzkim i ogólnopolskim konkursie na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernika - opowiada. - Dziś najtrudniejsze było ustawienie kolejnych pięter tortu. Stelaż zrobiłam sama, ciasto można zjeść w całości.
W konkursie udział wzięły osoby z Bydgoszczy, Inowrocławia, Pakości i Czarża. - Poziom w tym roku jest wysoki - zauważa Roman Sikora, przewodniczący komisji egzaminacyjnej przy Izbie Rzemieślniczej w Bydgoszczy. - W zmaganiach udział biorą osoby uczące się w rzemiośle, szczególnie ci z trzeciego roku. Najlepsi zostaną zwolnieni z części praktycznej egzaminu czeladniczego.
- Rzemieślnicze zawody zanikają - uważa Marlena Szczęsna, współwłaścicielka „Stan-Mar-u”. - Bardzo mało uczniów zgłasza się do nauki zawodu.
- Branża spożywcza nie zaniknie - uspokaja Roman Sikora. - Może to być krótkotrwały kryzys. Nie będziemy sprowadzać ciast z Chin. W regionie mamy świetnych fachowców.
Zwycięzcy II edycji konkursu cukierniczego, organizowanego przez Kujawsko-Pomorską Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy oraz Ciech Piekarzy i Cukierników w Bydgoszczy wraz z komisją egzaminacyjną w zawodzie cukiernik:
I. Przemysław Putynkowski (Cukiernia "Sowa" Bydgoszcz)
II. Liwia Fiecek (Cukiernia "Wrzos" Inowrocław)
III. Żaneta Garbaciak (Cukiernia "Sowa" Bydgoszcz)
