
Unia Europejska wyraziła zgodę na to, by w obrocie pojawiły się produkty, których bazę stanową sproszkowane świerszcze domowe. Można również wykorzystywać larwy chrząszcza mącznika młynarka oraz szarańcza wędrowne.
"Komisja Europejska przypomina jednak, że w formie mrożonej lub suszonej muszą zostać usunięte nogi i skrzydełka, co zmniejszy ryzyko zaparć" - podaje Gazeta Pomorska.
Według unijnych urzędników proszek ze świerszcza domowego można wykorzystać na przykład w produkcji chleba, bułek, pizzy, w zupach czy herbatnikach.
Akademiasmaku.pl podkreśla, że według naukowców robaki jadalne będą przyszłością ludzkości. Mają za tym przemawia względy ekonomiczne, ekologiczne oraz bogata wartość odżywcza owadów.
Oto lista najpopularniejszych robaków jadalnych na świecie według Akademii Smaku. Zdjęcia >>>>>

Gąsienice motyli i ciem
Oto lista najpopularniejszych robaków jadalnych na świecie według Akademii Smaku. Zdjęcia >>>>>

Pszczoły
Oto lista najpopularniejszych robaków jadalnych na świecie według Akademii Smaku. Zdjęcia >>>>>

Osy
Oto lista najpopularniejszych robaków jadalnych na świecie według Akademii Smaku. Zdjęcia >>>>>