Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE...
fot. unsplash.com

Oto najbardziej toksyczne produkty spożywcze na świecie. One mogą zawierać niebezpieczne poziomy metali ciężkich

ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE
Sałatka pełna zielonych liści to świetny sposób na uzupełnienie diety w mnóstwo witamin i składników odżywczych. Ale warto wiedzieć, że te bogate w błonnik warzywa tradycyjnie uprawia się w glebie, a gdy gleba zawiera ślady metali ciężkich - warzywa liściaste takie jak szpinak i sałata są podatne na ich wchłanianie. Według badań, liściaste warzywa kapustne – na przykład jarmuż, kapusta, brukselka – najsilniej gromadzą zanieczyszczenia z gleby. Metale ciężkie, na przykład niebezpieczne poziomy kadmu w szpinaku, są obecne zarówno w standardowych, jak i ekologicznych uprawach.

Zobacz również

Zbuntowani mieszkańcy przeciwni wycince lasów w Stalowej Woli

Zbuntowani mieszkańcy przeciwni wycince lasów w Stalowej Woli

22 maja startuje tegoroczna edycja Festiwalu Muzyki Filmowej w Krakowie

22 maja startuje tegoroczna edycja Festiwalu Muzyki Filmowej w Krakowie

Polecamy

"Krótka piłka": Futbol już nie jest prostą grą, ale Marciniak będzie miał... łatwiej!

O TYM SIĘ MÓWI
"Krótka piłka": Futbol już nie jest prostą grą, ale Marciniak będzie miał... łatwiej!

Koszty utrzymania mieszkania w górę. Co zdrożało najbardziej?

Koszty utrzymania mieszkania w górę. Co zdrożało najbardziej?

Osiem medali Polaków w kajakarskim Pucharze Świata w Szeged

Osiem medali Polaków w kajakarskim Pucharze Świata w Szeged