5 z 11
Niewłaściwa mąka...
fot. Pixabay

Niewłaściwa mąka

Do pieczenia chleba używaj tylko mąki chlebowej, czyli takiej, która ma wysoką zawartość białka. W przeciwnym razie chleb nie będzie miękki i puszysty lecz zbity i twardy.

6 z 11
Zbyt duża ilość mąki...
fot. Pixabay

Zbyt duża ilość mąki

Najpierw wstępnie wymieszaj ciasto, a następnie odczekaj parę minut zanim uznasz, że jest zbyt suche i dosypiesz mąki. Być może okaże się, że płyn się wchłonął i nie ma takiej konieczności.

7 z 11
Niewystarczająco rozgrzany piekarnik...
fot. Pixabay

Niewystarczająco rozgrzany piekarnik

Przed włożeniem chleba poczekaj aż piekarnik rozgrzeje się do właściwej temperatury. Nawet po zapaleniu lampki, daj mu jeszcze parę minut. Termostaty często się mylą.

8 z 11
Pominięcie pary...
fot. Pixabay

Pominięcie pary

Ten krok pomija bardzo wielu początkujących piekarzy. Para nadaje skórce delikatność i elastyczność. Obok chleba umieść w piekarniku formę z odrobiną wody.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Kliknij i zobacz zwyciężczynie konkursu Miss Kujawsko-Pomorskiego. Mamy wyniki

Kliknij i zobacz zwyciężczynie konkursu Miss Kujawsko-Pomorskiego. Mamy wyniki

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Zobacz również

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!