Oto najgorsze dodatki do koktajli. Tego lepiej nie dodawać do smoothie, jeśli chcesz schudnąć
JOGURT SMAKOWY BEZTŁUSZCZOWY LUB O NISKIEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU
Jednym ze składników najczęściej dodawanych do koktajli i smoothie jest jogurt. Sprawia on, że napój zyskuje pyszną, kremową konsystencję. Wiele jogurtów zwykłych, zwłaszcza jogurtów greckich lub islandzkich, zawiera dużo białka i bardzo mało cukru. Dzięki temu smoothie wzbogaci się w składniki odżywcze i pomoże zachować uczucie sytości na dłużej.
Jednak koktajl może szybko zamienić się w bombę kaloryczną pełną cukru, jeśli wybierze się niewłaściwy jogurt. Większość jogurtów smakowych zawiera dodany cukier. Często te jogurty, na których pojawia się hasło "beztłuszczowe" lub "niskotłuszczowe", mogą zawierać jeszcze więcej cukru, aby zrekompensować brak tłuszczu.
Koktajl zwykle zawiera cukier z owoców, mleka czy masła orzechowego, dlatego lepiej wybrać jogurt o niskiej zawartości cukru i wysokiej zawartości białka.