To oznacza, że klient został oszukany.
Rozmowa z doktorem Józefem Sadkiewiczem, prezesem Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego w Bydgoszczy, członkiem Kapituły plebiscytu "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013".
- Czym charakteryzuje się dobry chleb?
- Każdy z nas ma własne wyobrażenie tego, jak powinien smakować. Wszystko zależy od naszych wspomnień, od zapachu pieczywa, który zakodowaliśmy i zapamiętaliśmy z czasów dzieciństwa. Ja dorastałem w rodzinie z tradycjami piekarskimi. Wiem, jak pachnie i wygląda dobry chleb. Że musi mieć odpowiedni kształt, idealną, równomierną strukturę, nie może się kruszyć i musi być zrobiony z sercem. Tylko wtedy smakuje tak, jak powinien.
- Jakie największe błędy popełniają dziś piekarze?
- Największym błędem jest pośpiech i skracanie procesów technologicznych. W efekcie mamy na rynku sporo pieczywa z mąki pszennej, a niewiele żytniego i żytnio-pszennego na kwasach o nieocenionych walorach smakowych, żywieniowych i zdrowotnych. Kolejnym ich błędem jest zakup surowców o obniżonej jakości, bądź stosowanie gotowych mieszanek. Pełna znajomość cech jakościowych mąk i surowców, potrzebnych do wypieku pieczywa, to klucz do sukcesu.
Badania procesu technologicznego oraz utrzymanie temperatury i właściwego czasu wypieku gwarantuje dobry jakościowo produkt.
- W jakim celu otworzyliście eksperymentalną piekarnię?
Przykładamy ogromną wagę do jakości pieczywa. W naszym zakładzie znajdują się laboratoria kontroli jakości, z których korzystamy przy produkcji i sprawdzaniu tradycyjnych receptur. Ciekawe, że w pytaniu jest słowo "eksperymentalna". Cóż, można powiedzieć, że to eksperyment. Wszystko, co będziemy produkować zostanie przebadane i sprawdzone. W regionie nie ma takiej piekarni.
- Na co zwracać uwagę kupując pieczywo?
- Na wygląd, kształt i etykietę - czy skład, opis oraz nazwa odpowiada zawartości użytych składników w deklarowanych proporcjach. Każdy producent pieczywa powinien zabiegać o najwyższą wartość odżywczą pieczywa, jego smakowitość, zdrowotność i atrakcyjność.
Co, jako członek Kapituły "Naszego Dobrego", weźmie Pan pod uwagę, wybierając najlepszy produkt wśród pieczywa?
Będę sprawdzał kształt pieczywa, jego powierzchnię, barwę i grubość skórki, porowatość i elastyczność miękiszu oraz smak i zapach. Ważna jest też czy nazwa i skład są zgodne z rzeczywistością. Jeśli ktoś deklaruje, że sprzedaje chleb orkiszowy, a w składzie czytamy, że chleb został wyprodukowany z mąki pszennej z 5 procentowym dodatkiem orkiszu, to oznacza, że konsumentów wprowadza się w błąd.
Partner plebsicytu:
