
Masło
Masło składa się głównie z tłuszczu mlecznego, który jest łatwostrawnym i najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym. Jego działanie nie wykazuje aż takiej szkodliwości, jak w przypadku izomerów trans powstających podczas utwardzania tłuszczów roślinnych.

Smalec
Smalec zawiera trochę selenu, cynku, choliny oraz witamin D i E, a także dużo kwasów omega 9. Pomaga łagodzić stany zapalne, bóle stawów, wspomaga leczenie ran. Smalec gęsi działa nawet rozgrzewająco i pomaga zwalczyć przeziębienie. Smalcu nie można jednak spożywać w zbyt dużych ilościach ze względu na kwasy nasycone, które podnoszą poziom cholesterolu. Unikać go powinny osoby cierpiące na nadwagę.

Olej lniany
Olej lniany to cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6. Jest także antyoksydantem i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Zawiera zawiera między innymi: kwas linolenowy, kwas linolowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy. Wspomaga procesy trawienne i reguluje poziom cholesterolu. Jest także pomocny w pielęgnacji skóry i włosów.

Olej z orzechów włoskich
Oczyszcza z toksyn i przyspiesza przemianę materii. Poprawia perystaltykę jelit. Jest źródłem kwasu linolenowego, linolowego, oleinowego, a także witamin A, B i E.