
To, jakiego oleju używamy do przyrządzania potraw, ma bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia, a zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego. Warto postawić na typy olejów bogate w składniki odżywcze, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także przeciwutleniacze. Oto lista najzdrowszych olejów kuchennych! Szczegóły na kolejnych slajdach galerii >>>

Oliwa
Czyli olej wytłaczany z oliwek. Zawiera kwasy tłuszczowe, trójglicerydy, związki fenolowe, skwalen, beta-karoten, tokoferole, związki alifatyczne, sterole, związki terpenowe, alkohole aromatyczne, fosfolipidy, proteiny. Chroni przed chorobami serca, wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.

Olej kokosowy
Jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe: kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas stearynowy, kwas kapronowy, a także kwasy nienasycone: kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy. Działa bakteriobójczo, pomaga walczyć z otyłością, reguluje poziom cholesterolu, poprawia kondycję skóry.

Olej rzepakowy
Zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych nienasyconych omega-3 i omega-6 ze wszystkich tłuszczów roślinnych dostępnych na rynku. Wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego. Tłoczony na zimno nie nadaje się do podgrzewania.