MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Oto najzdrowsze oleje w kuchni. Takich olejów warto używać do przyrządzania potraw

Joanna Gólczyńska
Joanna Gólczyńska
To, jakiego oleju używamy do przyrządzania potraw, ma bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia, a zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego. Warto postawić na typy olejów bogate w składniki odżywcze, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także przeciwutleniacze. Oto lista najzdrowszych olejów kuchennych! Szczegóły na kolejnych slajdach galerii >>>
To, jakiego oleju używamy do przyrządzania potraw, ma bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia, a zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego. Warto postawić na typy olejów bogate w składniki odżywcze, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także przeciwutleniacze. Oto lista najzdrowszych olejów kuchennych! Szczegóły na kolejnych slajdach galerii >>>
To, jakiego oleju używamy do przyrządzania potraw, ma bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia, a zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego. Warto postawić na typy olejów bogate w składniki odżywcze, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a także przeciwutleniacze. Oto lista najzdrowszych olejów kuchennych!

Oleje to niezbędne produkty w każdej kuchni. Używamy ich do smażenia, pieczenia, a także jako dodatek do przekąsek na zimno i sałatek. Wśród najzdrowszych olejów kuchennych, są te tłoczone na zimno - czyli takie, które otrzymujemy z mechanicznego wyciskania roślin oleistych. Choć proces jest dłuższy i bardziej pracochłonny, dzięki niemu otrzymujemy produkt bogaty w między innymi:

  • tokoferole,
  • sterole,
  • karotenoidy,
  • fosfolipidy (wykazują właściwości przeciwutleniające),
  • kwasy omega-3 i omega-6.

Nie wykazują one także obecności szkodliwych izomerów trans, w przeciwieństwie do olejów tłoczonych na ciepło i poddawanych procesowi rafinacji i utwardzania.

Oto najzdrowsze oleje w kuchni. Takich olejów warto używać do przyrządzania potraw

Podpowiadamy, jakie bogate w składniki odżywcze oleje warto mieć w swojej kuchni. Wśród nich wiele nietypowych i mało znanych produktów.

Zobacz w naszej galerii, jakich olejów warto używać do smażenia i doprawiania potraw:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak przechowywać nowalijki? To musisz wiedzieć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska