Oleje to niezbędne produkty w każdej kuchni. Używamy ich do smażenia, pieczenia, a także jako dodatek do przekąsek na zimno i sałatek. Wśród najzdrowszych olejów kuchennych, są te tłoczone na zimno - czyli takie, które otrzymujemy z mechanicznego wyciskania roślin oleistych. Choć proces jest dłuższy i bardziej pracochłonny, dzięki niemu otrzymujemy produkt bogaty w między innymi:
- tokoferole,
- sterole,
- karotenoidy,
- fosfolipidy (wykazują właściwości przeciwutleniające),
- kwasy omega-3 i omega-6.
Nie wykazują one także obecności szkodliwych izomerów trans, w przeciwieństwie do olejów tłoczonych na ciepło i poddawanych procesowi rafinacji i utwardzania.
Oto najzdrowsze oleje w kuchni. Takich olejów warto używać do przyrządzania potraw
Podpowiadamy, jakie bogate w składniki odżywcze oleje warto mieć w swojej kuchni. Wśród nich wiele nietypowych i mało znanych produktów.
Zobacz w naszej galerii, jakich olejów warto używać do smażenia i doprawiania potraw:
