
CIEMNA CZEKOLADA
Ciemna czekolada to dobry sposób, by zaspokoić ochotę na coś słodkiego i czekoladowego jednocześnie. Ciemna czekolada ma wyższą zawartość kakao, które zawiera korzystne przeciwutleniacze pomagające obniżyć ciśnienie krwi, poprawić poziom cholesterolu i zmniejszyć ogólne ryzyko chorób serca. Szukaj ciemnej czekolady zawierającej co najmniej 70% kakao i spożywaj ją z umiarem, aby kontrolować kalorie.

CHLEBEK LUB MUFFINKI Z BANANÓW, DYNI, BATATÓW CZY CUKINII
Pieczywo z owoców lub warzyw może być świetną alternatywą dla tradycyjnych wypieków bogatych w cukier, które zawierają sporo kalorii, tłuszcz i cukier a stosunkowo niewiele innych korzystnych składników odżywczych. Dzięki zastosowaniu słodyczy z owoców lub warzyw w chlebie czy babeczkach, do przygotowania zużywa się mniej cukru. Można upiec własne ciasto i użyć mieszanki cukru ze stewią, aby jeszcze bardziej ograniczyć dodany cukier.

ŚWIEŻE OWOCE
Owoce są naturalnie słodkie i mogą zaspokoić ochotę na cukier. Naturalny cukier zawarty w jagodach, jabłkach, cytrusach, winogronach i innych owocach zaspokoi ochotę na słodycze. Błonnik zawarty w owocach opóźnia trawienie i wchłanianie węglowodanów, dzięki czemu zwiększa satysfakcję z pokonania apetytu.

JOGURT SMAKOWY BEZ CUKRU
Jogurt smakowy może być świetnym sposobem na zaspokojenie ochoty na słodkie, jednocześnie zapewniając w diecie wysokiej jakości białko, wapń i wiele innych składników odżywczych. Białko pomaga spowolnić trawienie, więc pomoże złagodzić uwalnianie cukru do krwioobiegu. Najzdrowszą opcją jest jogurt grecki bez dodatku cukru lub słodzony zamiennikami cukru o zerowej kaloryczności.