
Zapach świeżo upieczonego chleba roznoszący się po domu to sama przyjemność. Czy to musi być skomplikowane? Otóż nie!
Domowy chleb można przygotować, nawet jeśli nie mamy w swoich zapasach drożdży, wystarczy odpowiedni przepis. Mamy dla was takie propozycje - w naszej galerii zobaczysz przepis krok po kroku na domowy chleb.

Pierwszy z przepisów, jakie chcemy przedstawić, to chleb na zakwasie, czyli bardzo tradycyjna receptura. Zakwas można kupić gotowy albo przygotować samodzielnie. Potrzebna nam będzie foremka do pieczenia. Smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy mąką albo tartą bułką.
Składniki potrzebne do chleba:
- 0,5 kg mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 7-8 łyżek zakwasu
- 1,5 szklanki letniej wody

Krok 1: Mąką, sól, zakwas i woda trafiają do jednej miski. Mieszamy wszystkie te składniki łyżką. Nasze ciasto chlebowe powinno być gęste i klejące.

Krok 2: Przekładamy je do foremki, a wierzch wygładzamy. Sprawdzi się tu mokra dłoń. I zostawiamy na kilka godzin (ok. 4-5) do wyrośnięcia pod przykryciem (może być nawet folią).