5 z 11

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Krok 3: Sprawdzamy czy ciasto w foremce urosło. Jeśli nie zwiększyło objętości, czekamy jeszcze ok. godzinę.
6 z 11

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Krok 4: Wierzch lekko moczymy i posypujemy ziarnami np. słonecznika lub płatkami owsianymi (co kto lubi).
7 z 11

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Krok 5: Pieczemy godzinę w temperaturze 210 stopni.
8 z 11

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Przepis na chleb na sodzie jest z pogranicza - między chlebem a bułką. Czego potrzebujemy?
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki mleka (standardowa szklanka = 250 ml)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko