
Przepis na biszopt
Biszkopt to lekkie, puszyste ciasto, które często stanowi podstawę tortów lub ciast z galaretką. Sprawdzonych przepisów na dobry biszkopt jest sporo. Zebraliśmy najważniejsze zasady pieczenia biszkoptu - zobacz >>>>>

Temperatura składników biszkoptu
Duża różnica temperatur poszczególnych składników to błąd. Najlepiej, jeżeli wszystkie składniki potrzebne do upieczenia biszkoptu dodawane są w temperaturze zbliżonej do pokojowej. Mieszanie składników o dużej różnicy temperatur daje nam niemal gwarancję na to, że biszkopt się nie uda. Jajka należy wyjąć z lodówki na przynajmniej dwie godziny przed pieczeniem.

Dlaczego biszkopt opada?
Jeżeli biszkopt opada już w trakcie pieczenia, przyczyną mogą być złe proporcje. Przeważające składniki mokre a niewystarczająca ilość cukru czy mąki powodują brak usztywnienia głównie w środkowej części biszkoptu. Biszkopt jest wtedy charakterystycznie wklęsły.

Po co rzucać biszkopt?
Najlepiej zacząć od wyłożenia papierem dna blaszki. Popularną metodą na uzyskanie równego, nieopadającego biszkoptu jest rzucenie go świeżo po upieczeniu, jeszcze w blaszce, z wysokości ok. 60 cm na podłogę czy blat. Ma to za zadanie gwałtowne odprowadzenie nadmiaru pary wodnej gromadzącej się w cieście i niedopuszczenie do jej skroplenia w pęcherzykach wewnątrz biszkoptu. Po rzuceniu ciastem, należy je ponownie wstawić do wyłączonego już, ale nadal gorącego piekarnika, do całkowitego ostudzenia.