Spis treści
Biszkopt - tak powinno się piec to ciasto
Biszkopt to rodzaj lekkiego ciasta, które przyrządza się na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru, ale bez dodatku tłuszczu. W niektórych przepisach część mąki pszennej w biszkopcie jest zamieniana na mąkę ziemniaczaną.
To Cię może zainteresować
Biszkopt stanowi zwykle podstawę tortów lub ciast z galaretką. Może występować również w postaci małych babeczek wypiekanych w niewielkich, specjalnych foremkach.
Przepisów na biszkopt jest sporo, ale wszystkie wyglądają dość podobnie, wydają się raczej szybkie, intuicyjne i niezbyt trudne. Wiele osób popełnia jednak błędy podczas pieczenia ciasta biszkoptowego, przez co nie jest ono tak puszyste, opada, jest suche i wygląda nieapetycznie. Zebraliśmy te najczęstsze błędy przy pieczeniu biszkoptu - zobacz:
Pieczenie biszkoptu - najważniejsze zasady
Prawidłowe upieczenie ciasta biszkoptowego wcale nie jest takie proste. Należy się wystrzegać pewnych błędów, które popełnia wiele osób, a przez które biszkopt wiele traci - staje się suchy, opada, nie jest puszysty, lekki i apetyczny.
Biszkopt można zepsuć na wiele sposobów - czasem jest to być kwestia przepisu, jakości produktów, temperatury pieczenia, piekarnika a nawet tortownicy.
Najważniejsza jest temperatura pieczenia biszkoptu - to około 170–180°C bez termoobiegu. Blachę z ciastem wkłada się zawsze do nagrzanego już piekarnika. Ważne, by nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, bo biszkopt może opaść!
Upieczony biszkopt wyciąga się z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Niektóre gospodynie radzą rzucać biszkoptem. Po co? Chodzi o to, by ciasto nie opadło ale równomiernie się napowietrzyło.
Te błędy popełniamy najczęściej podczas pieczenia biszkoptu
Podczas pieczenia biszkoptu można popełnić kilka błędów. Zebraliśmy te, które zdarzają się najczęściej. Zobacz teraz w poniższej galerii, jakie błędy popełniamy najczęściej, piekąc biszkopt: