https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Oto przepis na biszkopt doskonały. Tak piec biszkopt, żeby nie opadł i był puszysty

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Jak piec biszkopt, żeby nie opadł? To pytanie pada często w kuchni. Sprawdzonych przepisów na idealny biszkopt jest wiele i zwykle są one dość szybkie i proste. Jednak podczas pieczenia biszkoptu można popełnić błędy, które pogarszają jego smak. Przez to biszkopt opada, jest suchy i ogólnie nieapetyczny. Zobacz najważniejsze porady, jak upiec biszkopt. Sprawdź teraz w naszej galerii, na co zwrócić uwagę podczas pieczenia biszkoptu.

Spis treści

Biszkopt - tak powinno się piec to ciasto

Biszkopt to rodzaj lekkiego ciasta, które przyrządza się na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru, ale bez dodatku tłuszczu. W niektórych przepisach część mąki pszennej w biszkopcie jest zamieniana na mąkę ziemniaczaną.

To Cię może zainteresować

Biszkopt stanowi zwykle podstawę tortów lub ciast z galaretką. Może występować również w postaci małych babeczek wypiekanych w niewielkich, specjalnych foremkach.

Przepisów na biszkopt jest sporo, ale wszystkie wyglądają dość podobnie, wydają się raczej szybkie, intuicyjne i niezbyt trudne. Wiele osób popełnia jednak błędy podczas pieczenia ciasta biszkoptowego, przez co nie jest ono tak puszyste, opada, jest suche i wygląda nieapetycznie. Zebraliśmy te najczęstsze błędy przy pieczeniu biszkoptu - zobacz:

Pieczenie biszkoptu - najważniejsze zasady

Prawidłowe upieczenie ciasta biszkoptowego wcale nie jest takie proste. Należy się wystrzegać pewnych błędów, które popełnia wiele osób, a przez które biszkopt wiele traci - staje się suchy, opada, nie jest puszysty, lekki i apetyczny.

Biszkopt można zepsuć na wiele sposobów - czasem jest to być kwestia przepisu, jakości produktów, temperatury pieczenia, piekarnika a nawet tortownicy.

Najważniejsza jest temperatura pieczenia biszkoptu - to około 170–180°C bez termoobiegu. Blachę z ciastem wkłada się zawsze do nagrzanego już piekarnika. Ważne, by nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, bo biszkopt może opaść!

Upieczony biszkopt wyciąga się z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Niektóre gospodynie radzą rzucać biszkoptem. Po co? Chodzi o to, by ciasto nie opadło ale równomiernie się napowietrzyło.

Te błędy popełniamy najczęściej podczas pieczenia biszkoptu

Podczas pieczenia biszkoptu można popełnić kilka błędów. Zebraliśmy te, które zdarzają się najczęściej. Zobacz teraz w poniższej galerii, jakie błędy popełniamy najczęściej, piekąc biszkopt:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska