5 z 14
Zbyt niska temperatura pieczenia to błąd. Niewystarczająco...
fot. Piotr Warczak

Biszkopt wkładać do ciepłego czy zimnego piekarnika?

Zbyt niska temperatura pieczenia to błąd. Niewystarczająco nagrzany piekarnik albo częste otwieranie drzwiczek od piekarnika może spowodować, że biszkopt opadnie w trakcie pieczenia. Boki ciasta urosną, ale środek opadnie. Nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, chyba, że wierzch ciasta zbyt mocno się rumieni i musimy je okryć folią albo pod koniec czasu sprawdzamy ciasto patyczkiem. Kiedy wierzch jest złoty, a patyczek wsadzony w ciasto wychodzi z niego suchy, biszkopt jest gotowy.

6 z 14
Wstrząsy wywołane... chodzeniem obok piekarnika mogą zepsuć...
fot. unsplash.com

Kiedy wyjąć biszkopt?

Wstrząsy wywołane... chodzeniem obok piekarnika mogą zepsuć ciasto! Krzątanie się obok piekarnika w czasie wypiekania biszkoptu może zepsuć wypiek! Ciasta nie lubią nadmiernych wstrząsów w czasie gdy wygrzewają się w piekarniku. Dotyczy to szczególnie biszkoptu. Najlepiej włożyć ciasto biszkoptowe do piekarnika i... zostawić je w spokoju. Upieczony biszkopt wyciąga się z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

7 z 14
Biszkopt jest puszysty i nie opada z powodu piany z białek,...
fot. unsplash.com

Jajka do biszkoptu

Biszkopt jest puszysty i nie opada z powodu piany z białek, dlatego piana powinna być naprawdę sztywna. Jajka należy wyjąć z lodówki około 2 godziny przed pieczeniem - mają być w temperaturze pokojowej. Z zimnych jajek nie da się ubić ładnej piany. Do białek warto dodać odrobinę soli przed ubijaniem piany. Pianę z białek trzeba ubijać w całkowicie czystej i suchej, najlepiej plastikowej lub szklanej misce. Czasem drobinka wody czy tłuszczu uniemożliwi uzyskanie sztywnej podstawy biszkoptu. Jeśli przez przypadek wpadnie do białka troszkę żółtka, należy je bardzo starannie i całkowicie usunąć przy pomocy łyżeczki. Nawet jego kropla może uniemożliwić ubicie dostatecznie sztywnej piany. Kiedy masa już jest prawie gotowa, dodajemy po łyżce cukier, by nadać pianie jeszcze większą sztywność. Ubijamy, aż piana zacznie błyszczeć. Żółtka należy dodawać pojedynczo, delikatnie wmieszać i dopiero wrzucać następne. Jeśli doda się kilka na raz, ich ciężar usunie z piany powietrze i sprawi, że biszkopt nie będzie puszysty. Można też ubić żółtka z połową cukru nad parującą wodą (do rozpuszczenia cukru) i dodawać po łyżce do ubitej piany, każdą dokładnie mieszając, zanim dodamy następną.

8 z 14
Mąkę należy przesiać, aby była jak najbardziej...
fot. unsplash.com

Mąka do biszkoptu

Mąkę należy przesiać, aby była jak najbardziej napowietrzona. Najlepiej dodawać ją partiami i mieszać ją delikatnie z mokrymi składnikami. Podobnie postępujemy, jeśli dodajemy kakao. Można użyć miksera na niskich obrotach, ale wtedy ciasto będzie mniej puszyste. Najważniejsze, aby nie zniszczyć piany - im delikatniej, tym lepiej.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Miss Województwa Kujawsko-Pomorskiego 2025.Zobacz zdjęcia i wideo z finału miss

Miss Województwa Kujawsko-Pomorskiego 2025.Zobacz zdjęcia i wideo z finału miss

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Zobacz również

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!