
Nic tak nie podkreśla smaku potraw jak świeże zioła i przyprawy w doniczkach. Ze względu na oszczędność pieniędzy i czasu najczęściej zaopatrujemy się w nie w popularnych marketach. Te jednak usychają po zaledwie kilku dniach od zakupu.
Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Prezentujemy najskuteczniejsze sposoby, aby zioła z marketu nie usychały, lecz rosły bujnie przez wiele miesięcy. Szczegóły już teraz w galerii.

1. Pierwszy krok to wybór rośliny w sklepie. Najlepiej zdecydować się na możliwe najświeższy krzaczek. Jeżeli listki już na etapie zakupu są oklapnięte oraz pojawiają się na nich ciemne i suche przebarwienia, roślinę tę będzie trudniej uratować.

2. Po przyniesieniu do domu przytnij łodyżki na wysokość ok. 10 cm, zabieg ten wzmocni roślinę i odciąży osłabione korzenie.

3. Wiele osób popełnia poważny błąd, że nie przesadza ziół po zakupie. To najważniejszy krok. Roślinę zaraz po zakupie i przycince trzeba koniecznie przesadzić! Ziemia, w którą jest wsadzona, to tylko ziemia tymczasowa, najtańsza i pozbawiona ważnych składników odżywczych. Do tego doniczki zazwyczaj są zbyt ciasne dla dobrze rozwiniętego systemu korzeniowego krzaczków.