
Pamiętaj, aby zadbać o ziemię odpowiednią dla danego rodzaju rośliny. Doniczka powinna być o kilka centymetrów większa od poprzedniej i konieczne zawierać dziurki na dnie do odprowadzania nadmiaru wody. Po przesadzeniu podlej zioła niewielką ilością odstanej, pozbawionej chloru wody.

4. Bacznie obserwuj zioła i przyprawy po przesadzeniu. Jeżeli po upływie kilku dni listki nadal będą oklapłe i pojawią się na nich ciemne przebarwienia, zacznij działać. Aby ulżyć osłabionym korzeniom urwij kilka największych listków, tak, aby zostały tylko te mniejsze i średniej wielkości. Zamiast wyrzucać do kosza, możesz je ususzyć.

5. Po kilku dniach od przesadzenia możesz wzmocnić roślinę naturalnym nawozem. Sposobów jest wiele - możesz wykorzystać fusy po kawie, skórkę banana czy skorupki jajek.

Świeże zioła i przyprawy w sklepach kuszą swoim zdrowym wyglądem, aromatem oraz ceną. Dlatego tak chętnie decydujemy się na zakup. Każdy z nas zna jednak uczucie rozczarowania, kiedy po przyniesieniu ich do domu zaczynają marnieć i usychać. Na szczęście da się ten proces zatrzymać.