
Muffinki możesz piec w różnych foremkach. Zamiast zwykłych papierowych, które szybko rozmiękają, wybierz te tekturowe, które są sztywniejsze i bardziej wytrzymałe. Warto inwestować także w wielorazowe foremki silikonowe.

Foremki do babeczek zawsze napełniać do ¾ ich wysokości. Jeśli nalejesz za dużo ciasta to babeczki wypłyną i będą miały nieciekawy kształt. Jeśli ciasta będzie za mało to muffinki nie wyrosną jak trzeba.

Jeśli chcesz mieć płaskie babeczki, które potem ozdobisz – piecz je dłużej, ale na niższej temperaturze – ok. 150-160 stopni. Jeśli mają być czubate i wyrośnięte – piecz je w 18- stopniach.

Jak sprawnie i bez brudzenia wszystkiego nałożyć ciasto do foremek? Sprawdzi się tutaj gałkownica do lodów. Dzięki niej szybko i za jednym zamachem nałożysz odpowiednią ilość ciasta.