1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Organizm wysyła pewne sygnały ostrzegawcze, że spożywasz za...
fot. unsplash.com

Oto oznaki nadmiaru węglowodanów

Organizm wysyła pewne sygnały ostrzegawcze, że spożywasz za dużo węglowodanów - mówią dietetycy. Sprawdź to teraz w naszej galerii >>>>>

2 z 10
Spożywanie zbyt dużej ilości prostych węglowodanów - takich...
fot. unsplash.com

Węglowodany powodują przybieranie na wadze

Spożywanie zbyt dużej ilości prostych węglowodanów - takich jak pizza, chipsy i słodycze - może prowadzić do przyrostu masy ciała. Zwiększenie dziennego spożycia skrobi lub dodanego cukru o zaledwie 100 gramów wiąże się ze wzrostem masy ciała o 1-2,5 kg w ciągu czterech lat. Jednocześnie badania wykazały, że zwiększenie spożycia pełnych ziaren, owoców i warzyw prowadzi do utraty wagi. Pokazuje to, jak ważne jest priorytetowe traktowanie bogatych w błonnik, złożonych węglowodanów w celu utrzymania zdrowej wagi.

3 z 10
Rafinowane węglowodany mogą powodować skoki poziomu cukru we...
fot. unsplash.com

Wysoki poziom cukru we krwi

Rafinowane węglowodany mogą powodować skoki poziomu cukru we krwi. Kiedy jesz węglowodany, organizm rozkłada je na glukozę - rodzaj cukru, który dostaje się do krwiobiegu. Glukoza jest niezbędna do zasilania organizmu, ale spożywanie jej w zbyt dużych ilościach i w niewłaściwym rodzaju może prowadzić do ciągłych skoków. Ten nadmiar może prowadzić do wysokiego poziomu cukru we krwi, trójglicerydów i przewlekłych schorzeń, takich jak cukrzyca typu 2. Aby utrzymać zrównoważony poziom cukru we krwi, warto ograniczyć słodkie smakołyki i zamiast tego wybierać złożone węglowodany, takie jak produkty pełnoziarniste i owoce.

4 z 10
Jedzenie zbyt dużej ilości rafinowanych węglowodanów, takich...
fot. unsplash.com

Wzdęcia i zaparcia

Jedzenie zbyt dużej ilości rafinowanych węglowodanów, takich jak biały chleb i słodkie przekąski, może wypierać bogate w błonnik pokarmy, które wspomagają zdrowe trawienie. Pokarmy bogate w błonnik, takie jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona, są niezbędne do utrzymania płynnego przebiegu procesów trawiennych. Błonnik nie tylko zapobiega zaparciom, ale także wspomaga rozwój zdrowych bakterii jelitowych i pomaga pokarmowi łatwiej przemieszczać się przez przewód pokarmowy, zapobiegając wzdęciom. Warto zamienić rafinowane węglowodany na produkty bogate w błonnik, takie jak jabłka lub seler naciowy.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wypadek na DK 91 w powiecie włocławskim. Zderzyły się dwa auta. Trzy osoby w szpitalu

Wypadek na DK 91 w powiecie włocławskim. Zderzyły się dwa auta. Trzy osoby w szpitalu

Liderka opozycji o sytuacji w Białorusi: Zatrzymują nawet za zły kolor skarpetek

Liderka opozycji o sytuacji w Białorusi: Zatrzymują nawet za zły kolor skarpetek

Jak ludzie w przyszłości będą dbać o zdrowie? Odpowiada Anna Lewandowska

Jak ludzie w przyszłości będą dbać o zdrowie? Odpowiada Anna Lewandowska

Zobacz również

Wystawne kolacje na 1500 osób podczas Impact 2025. Znamy szczegóły!

Wystawne kolacje na 1500 osób podczas Impact 2025. Znamy szczegóły!

W Grudziądzu czasem przeszkadza bolący ząb. Pytaliśmy mieszkańców regionu o wybory

W Grudziądzu czasem przeszkadza bolący ząb. Pytaliśmy mieszkańców regionu o wybory