
Oto oznaki nadmiaru węglowodanów
Organizm wysyła pewne sygnały ostrzegawcze, że spożywasz za dużo węglowodanów - mówią dietetycy. Sprawdź to teraz w naszej galerii >>>>>

Węglowodany powodują przybieranie na wadze
Spożywanie zbyt dużej ilości prostych węglowodanów - takich jak pizza, chipsy i słodycze - może prowadzić do przyrostu masy ciała. Zwiększenie dziennego spożycia skrobi lub dodanego cukru o zaledwie 100 gramów wiąże się ze wzrostem masy ciała o 1-2,5 kg w ciągu czterech lat. Jednocześnie badania wykazały, że zwiększenie spożycia pełnych ziaren, owoców i warzyw prowadzi do utraty wagi. Pokazuje to, jak ważne jest priorytetowe traktowanie bogatych w błonnik, złożonych węglowodanów w celu utrzymania zdrowej wagi.

Wysoki poziom cukru we krwi
Rafinowane węglowodany mogą powodować skoki poziomu cukru we krwi. Kiedy jesz węglowodany, organizm rozkłada je na glukozę - rodzaj cukru, który dostaje się do krwiobiegu. Glukoza jest niezbędna do zasilania organizmu, ale spożywanie jej w zbyt dużych ilościach i w niewłaściwym rodzaju może prowadzić do ciągłych skoków. Ten nadmiar może prowadzić do wysokiego poziomu cukru we krwi, trójglicerydów i przewlekłych schorzeń, takich jak cukrzyca typu 2. Aby utrzymać zrównoważony poziom cukru we krwi, warto ograniczyć słodkie smakołyki i zamiast tego wybierać złożone węglowodany, takie jak produkty pełnoziarniste i owoce.

Wzdęcia i zaparcia
Jedzenie zbyt dużej ilości rafinowanych węglowodanów, takich jak biały chleb i słodkie przekąski, może wypierać bogate w błonnik pokarmy, które wspomagają zdrowe trawienie. Pokarmy bogate w błonnik, takie jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona, są niezbędne do utrzymania płynnego przebiegu procesów trawiennych. Błonnik nie tylko zapobiega zaparciom, ale także wspomaga rozwój zdrowych bakterii jelitowych i pomaga pokarmowi łatwiej przemieszczać się przez przewód pokarmowy, zapobiegając wzdęciom. Warto zamienić rafinowane węglowodany na produkty bogate w błonnik, takie jak jabłka lub seler naciowy.