
Ciągłe uczucie głodu
Masz wrażenie, że jesteś głodny nawet zaraz po skończeniu posiłku? Może to dlatego, że jesz zbyt dużo rafinowanych węglowodanów, które nie zapewniają uczucia sytości. Rafinowane węglowodany nie zawierają błonnika i wody, które napełniają i sprzyjają uczuciu sytości. Aby dłużej czuć się sytym, warto wybierać produkty bogate w błonnik i wodę, takie jak owoce (np. melony, jagody, jabłka) i warzywa (liściaste warzywa, ogórki czy seler).

Ciągłe uczucie zmęczenia
Jeśli w Twojej diecie jest dużo rafinowanych węglowodanów, możesz tracić ważne składniki odżywcze zwiększające energię, które znajdują się w produktach bogatych w białko. Składniki odżywcze, takie jak żelazo, które znajdują się w wołowinie, owocach morza, soczewicy i fasoli, pomagają transportować tlen w całym ciele i podtrzymują poziom energii. Spożywanie zbyt dużej ilości rafinowanych węglowodanów i zbyt małej ilości bogatych w białko produktów może prowadzić do uczucia zmęczenia i potencjalnych niedoborów mikroelementów.

Węglowodany wpływają na skórę
Nadmiar węglowodanów w diecie może pogarszać kondycję skóry. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak słodkie przekąski i rafinowane węglowodany, są prawdopodobnymi winowajcami nawracających wyprysków. Te pokarmy mogą powodować stany zapalne, które przyczyniają się do powstawania trądziku, a nawet go pogarszają.

Czy węglowodany powodują próchnicę zębów?
Badania potwierdzają, że spożywanie zbyt dużej ilości cukru (czyli rafinowanych węglowodanów) jest główną przyczyną próchnicy. Eksperci zalecają ograniczenie spożycia cukru, aby chronić swój uśmiech. Gdy jemy pokarmy bogate w węglowodany, bakterie w ustach żywią się nimi i wytwarzają kwasy, które osłabiają szkliwo. Może to prowadzić do uszkodzenia zębów i powodować próchnicę.