![Oto TOP 10 najlepszych zamienników cukru. Tym możesz zastąpić cukier [lista]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c1/56/60aa4c7fbbf81_o_large.jpg)

STEWIA
Stewia to jeden z możliwych substytutów cukru. Można ją stosować w taki sam sposób, jak cukier. Pochodzi z liści rośliny znanej naukowo jako stewia rebaudiana i może być pomocna w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, a nawet w utracie wagi. Stewia nie zawiera węglowodanów i kalorii, podczas gdy cukier zwykle zawiera około 45 kalorii w łyżce stołowej. Stewia jest również do 300 razy słodsza niż zwykły cukier stołowy, więc nie trzeba jej dodawać tak dużo do gotowania lub pieczenia. Przyjmuje się, że 1/2 łyżeczki stewii odpowiada 1 szklance cukru.
Stewia ma lekko gorzki smak, więc lepiej nie przesadzić z tym zamiennikiem. Nie karmelizuje się również zbyt dobrze ani nie wpływa na wzrost wypieków, takich jak chleb.

SŁODZIK Z OWOCU MNICHA
Owoc mnicha zyskuje coraz większą popularność jako zdrowy i naturalny zamiennik cukru. Ta alternatywa ekstrahowana z małego zielonego owocu mnicha może być od 100 do 250 razy słodsza niż cukier. Słodzik z owocu mnicha jest podobny do stewii, ale ma tę przewagę, że nie ma gorzkiego posmaku. Niektóre badania pokazują, że ekstrakt z owoców mnicha może zapobiegać wzrostowi komórek rakowych.
Słodzik z owoców mnicha może stanowić doskonały zamiennik w takich potrawach jak napoje lub sosy, ale może nie sprawdzać się dobrze w wypiekach.

KSYLITOL
Ksylitol jest prawie tak samo słodki jak cukier z tą dodatkową zaletą, że zawiera około 40% mniej kalorii, jest bezpieczny dla diabetyków i korzystniejszy dla zdrowia jamy ustnej. Zbyt duża ilość ksylitolu może jednak powodować problemy trawienne. Ksylitol nie jest również bezpieczny dla psów.
Ksylitol powinien być używany w stosunku 1:1 zamiast cukru w niektórych przepisach, chociaż drożdże nie mogą go metabolizować, więc nie sprawdzi się jako zamiennik podczas robienia domowego pieczywa. Nie może też karmelizować.