5 z 12
DAKTYLE...
fot. pixabay.com

DAKTYLE
Daktyle czasem są określane jako "cukierek natury". Można je znaleźć w różnej formie, nie tylko jako owoc, ale także jako proszek lub syrop. Można je także przekształcić w pastę, przecierając szklankę daktyli bez pestek z 1/2 szklanki gorącej wody. Każda z postaci daktyli może być używana w inny sposób i sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach.

Cukier daktylowy może być używany w proporcji 1:1 jako zamiennik cukru białego i brązowego do pieczenia, natomiast syrop daktylowy należy używać nieco oszczędniej - 2/3 filiżanki na jedną filiżankę cukru.

6 z 12
BANANY...
fot. pixabay.com

BANANY
Te bogate w potas owoce mogą być używane zamiast białego cukru. Wystarczy zmiksować jednego czy dwa banany z odrobiną wody, aby uzyskać gładkie puree, które doda słodyczy ulubionym przepisom. Mrożone banany są również doskonałym naturalnym słodzikiem w koktajlach, a nawet mogą stanowić alternatywę dla lodów.

7 z 12
MIÓD...
fot. pixabay.com

MIÓD
Miodem chętnie polewamy ciastka, placki czy dodajemy do herbaty, ale może on być również używany zamiast cukru w ​​wypiekach. Wprawdzie nie zmniejszy kaloryczności potrawy, ale miód jest pełen przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy i raka.

Ponieważ miód jest słodszy niż cukier, powinien być stosowany w proporcji od 1/2 do 3/4 filiżanki na każdą filiżankę białego cukru wymaganą w przepisie.

Zaleca się też obniżenie temperatury piekarnika o ok. 25 stopni, ponieważ wyższa zawartość cukru w ​​miodzie może potencjalnie spowodować spalenie wypieków.

8 z 12
AGAWA...
fot. pixabay.com

AGAWA
Roślina ta służy jako baza do tequili, ale wytwarza też słodki syrop, który można porównać do miodu. Syrop z agawy (lub nektar, jak się go czasem nazywa) jest słodszy niż zwykły cukier i ma więcej kalorii. Traci również dużo ze swojej wartości odżywczej, ponieważ musi zostać przetworzony do spożycia. Ta alternatywa dla cukru jest również niesamowicie bogata w fruktozę, więc niekoniecznie jest to zdrowsza opcja, jednak ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją odpowiednim zamiennikiem dla osób, które muszą monitorować poziom cukru we krwi.

Podczas zamiany sugeruje się użycie 2/3 ilości agawy zamiast cukru, jednocześnie zmniejszając ilość płynów o 1/4 filiżanki. Lepiej także ustawić piekarnik o 25 stopni niżej niż w przepisie, aby zapobiec brązowieniu, przy czym może być konieczne nieznaczne wydłużenie czasu pieczenia.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

W Pturku oficjalnie otwarto przebudowany odcinek drogi wojewódzkiej nr 251

W Pturku oficjalnie otwarto przebudowany odcinek drogi wojewódzkiej nr 251

Zawisza Bydgoszcz w pogoni za drugim miejscem i grą w barażach o awans. Zdjęcia

Zawisza Bydgoszcz w pogoni za drugim miejscem i grą w barażach o awans. Zdjęcia

Młodzi aktorzy na scenie. Gala przeglądu Grudziądzka Kieszeń Sceniczna

Młodzi aktorzy na scenie. Gala przeglądu Grudziądzka Kieszeń Sceniczna

Zobacz również

Objawy chorej wątroby zobaczysz na skórze. Oto sygnały alarmowe

Objawy chorej wątroby zobaczysz na skórze. Oto sygnały alarmowe

Zawisza Bydgoszcz w pogoni za drugim miejscem i grą w barażach o awans. Zdjęcia

Zawisza Bydgoszcz w pogoni za drugim miejscem i grą w barażach o awans. Zdjęcia