
DAKTYLE
Daktyle czasem są określane jako "cukierek natury". Można je znaleźć w różnej formie, nie tylko jako owoc, ale także jako proszek lub syrop. Można je także przekształcić w pastę, przecierając szklankę daktyli bez pestek z 1/2 szklanki gorącej wody. Każda z postaci daktyli może być używana w inny sposób i sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach.
Cukier daktylowy może być używany w proporcji 1:1 jako zamiennik cukru białego i brązowego do pieczenia, natomiast syrop daktylowy należy używać nieco oszczędniej - 2/3 filiżanki na jedną filiżankę cukru.

BANANY
Te bogate w potas owoce mogą być używane zamiast białego cukru. Wystarczy zmiksować jednego czy dwa banany z odrobiną wody, aby uzyskać gładkie puree, które doda słodyczy ulubionym przepisom. Mrożone banany są również doskonałym naturalnym słodzikiem w koktajlach, a nawet mogą stanowić alternatywę dla lodów.

MIÓD
Miodem chętnie polewamy ciastka, placki czy dodajemy do herbaty, ale może on być również używany zamiast cukru w wypiekach. Wprawdzie nie zmniejszy kaloryczności potrawy, ale miód jest pełen przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zapobieganiu cukrzycy i raka.
Ponieważ miód jest słodszy niż cukier, powinien być stosowany w proporcji od 1/2 do 3/4 filiżanki na każdą filiżankę białego cukru wymaganą w przepisie.
Zaleca się też obniżenie temperatury piekarnika o ok. 25 stopni, ponieważ wyższa zawartość cukru w miodzie może potencjalnie spowodować spalenie wypieków.

AGAWA
Roślina ta służy jako baza do tequili, ale wytwarza też słodki syrop, który można porównać do miodu. Syrop z agawy (lub nektar, jak się go czasem nazywa) jest słodszy niż zwykły cukier i ma więcej kalorii. Traci również dużo ze swojej wartości odżywczej, ponieważ musi zostać przetworzony do spożycia. Ta alternatywa dla cukru jest również niesamowicie bogata w fruktozę, więc niekoniecznie jest to zdrowsza opcja, jednak ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją odpowiednim zamiennikiem dla osób, które muszą monitorować poziom cukru we krwi.
Podczas zamiany sugeruje się użycie 2/3 ilości agawy zamiast cukru, jednocześnie zmniejszając ilość płynów o 1/4 filiżanki. Lepiej także ustawić piekarnik o 25 stopni niżej niż w przepisie, aby zapobiec brązowieniu, przy czym może być konieczne nieznaczne wydłużenie czasu pieczenia.