Mity na temat diety modelek ograniczonej do przysłowiowego już listka sałaty sprawiają, że warzywo to kojarzone bywa jako mało odżywcze. A to nie jest prawda!
Zalety sałaty. Dlaczego warto jeść sałatę
Chlorofil odpowiedzialny za zielony kolor listków sałaty to składnik wykazujący silne działanie bakteriobójcze. Dzięki temu przyspiesza gojenie ran, zapobiega infekcjom i pomaga zwalczyć stany zapalne. Obronę organizmu przed drobnoustrojami wzmacnia też obecna w sałacie witamina.
Badania udowodniły, że sałata wpływa też korzystnie na działanie układu nerwowego, łagodzi szkodliwe skutki stresu, a także ułatwia zasypianie. Sałata pomaga też w walce z toksynami.
- Pomaga oczyścić organizm z toksyn i przywrócić mu równowagę kwasowo-zasadową. Ma też działanie moczopędne, więc ułatwia wydalanie nadmiaru wody i zapobiega obrzękom - wyjaśnia Jarosław Korman, dyrektor handlowy w firmie Eisberg.
Jak dodaje, fakt, że sałata ma kolor zielony, wynika z dominacji chlorofilu. Zawiera ona także karotenoidy. Nie tylko beta-karoten, ale też luteinę i zeaksantynę. Ich niedobory mogą powodować problemy ze wzrokiem. Składniki te chronią oczy przed wolnymi rodnikami, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, co ma szczególne znaczenie u osób starszych.
Poza tym dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego sałata usprawnia pracę układu pokarmowego, pomaga regulować pracę jelit i oczyszczać je ze złogów. Pobudza procesy trawienne i zapobiega zaparciom. Mogą po nią sięgać nawet osoby o wrażliwym żołądku, nie wywołuje wzdęć ani zgagi.
Nie przegap
Zalety sałaty. Dlaczego sałatę powinny jeść przyszłe mamy?
Witamina B9, powszechnie znana jako kwas foliowy, to składnik, który ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Jego niedobory mogą prowadzić do tak groźnych powikłań jak np. wady cewy nerwowej. Ponieważ potrzebny jest on do rozwoju układu nerwowego już we wczesnym etapie ciąży, zaleca się jego suplementowanie jeszcze przed poczęciem. Warto więc, aby kobiety zarówno spodziewające się dziecka, jak i te planujące ciążę, wprowadziły do swojej diety produkty obfitujące w tę cenną witaminę.
- Najbogatszym źródłem folianów są warzywa zielone, szczególnie spożywane na surowo. Co więcej, sałata zawiera też żelazo, zapobiegające anemii. Lekkostrawna sałatka na bazie świeżej sałaty to więc prosty sposób na zadbanie jednocześnie o zdrowie mamy i dziecka - podsumowuje Jarosław Korman.
