
Czy mięso mielone trzeba myć?
MYCIE MIĘSA MIELONEGO TO BŁĄD. Myjąc mięso w domu pod kranem, sprawiamy, że wszelkie bakterie wraz z wodą rozpryskują się dookoła zlewu i przedostają się na różne powierzchnie. Nie powinno się myć mięsa również wtedy, kiedy chcemy je zamrozić. Woda jest pożywką dla bakterii i wraz ze wzrostem jej zawartości w produkcie, proces psucia jest przyspieszony.

Cebula i czosnek do mielonych
Czosnek i cebula to jedne z najważniejszych składników kotletów mielonych. Cebuli nie należy jednak dodawać surowej - wcześniej posiekaną powinno się obsmażyć na patelni z olejem lub masłem aż się zarumieni. Czosnek obowiązkowo przeciśnięty przez praskę wzbogaci smak i aromat kotletów.

Tłuszcz do smażenia kotletów
Kotlety mielone należy smażyć na dość dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju, dzięki czemu obsmażą się równomiernie a jednocześnie nie pochłoną zbyt dużo tłuszczu. Mięso mielone ma w sobie dużo wody, jej nadmiar należy usuwać z patelni, jeśli chcemy, by mięso mielone się usmażyło a nie ugotowało.

Jakie mięso na kotlety?
Mięso najlepiej zmielić w domu i od razu przyrządzić. Wiele sklepów oferuje usługę mielenia mięsa na miejscu. Wybrany kawałek mięsa nie powinien mieć widocznych fragmentów żółtego tłuszczu, być obeschnięty ani też zbyt wilgotny. Z kolei paczkowane mięso mielone powinno zawierać 100% mięsa oraz znikome ilości soli, która jest traktowana jako środek konserwujący. Brzydki zapach, nalot czy dziwna barwa mięsa zawsze powinny zaniepokoić. Mięso może być czasem szare - dzieje się tak, gdy dostanie się do niego powietrze, jednak nie jest to powód, aby go nie jeść. Szare mięso zachowuje pełnię swoich właściwości i nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Jeżeli jednak mięso brzydko pachnie, najlepiej je wyrzucić!