
Kotlety mielone
Po mięso mielone sięgamy chętnie i często, jednak jego przygotowanie wcale nie jest takie proste. Zebraliśmy błędy popełniane najczęściej. Zobacz na kolejnych slajdach, jak przygotować idealne kotlety mielone.

Ile jajek do mięsa mielonego?
Złota proporcja w kotletach mielonych to 2 jajka na 1 kg mięsa mielonego. Jeśli mamy mniejszą porcję, np. 500 g mięsa, wówczas wystarczy jedno jajko. Dzięki odpowiedniej proporcji składników kotlety są zwarte, ale soczyste i miękkie oraz nie rozpadająsię zarówno w trakcie smażenia jak i po przyrządzeniu.

Co zrobić, żeby mielone się nie rozpadały?
Jeden z najczęściej popełnianych błędów to za słabo rozgrzany tłuszcz. Jeśli chcemy uzyskać kształtne kotlety z pyszną panierką lub dobre spaghetti, nie wrzucajmy mięsa na zimną patelnię a dopiero wtedy, gdy olej się dobrze rozgrzeje. Skutecznym sposobem na sprawdzenie, czy tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę, jest wrzucenie na patelnię odrobiny bułki tartej - jeżeli zaczyna skwierczeć, oznacza, że można zacząć smażyć mięso. Jednocześnie nie należy smażyć kotletów na największym gazie bądź mocy kuchenki.

Jaką bułkę dodać do kotletów mielonych?
Jedni do kotletów mielonych dodają bułkę tartą, inni zaś wybierają czerstwe pieczywo namoczone w mleku lub wodzie. Moczenie bułki w wodzie to błąd, który może skutkować nieprzyjemnym zapachem. Bułkę do kotletów mielonych zamacza się w mleku - mięso po obróbce termicznej będzie idealnie soczyste, a kotlety nie będą się rozpadać na patelni.