Spis treści
Tak najlepiej smażyć kotlety mielone
Kotlety mielone to klasyka w polskiej kuchni. Po mięso mielone sięgamy chętnie i często, ponieważ nie tylko jest bardzo popularne ale także wszechstronne i uniwersalne - można je przygotowywać na wiele sposobów. Kotlety mielone goszczą na stołach zarówno podczas codziennych obiadów, jak i uroczystych kolacji.
Przyrządzając mielone należy wystrzegać się pewnych błędów, przez które mięso staje się mniej soczyste, suche i niesmaczne.
Wiele osób zastanawia się, co zrobić, by mielone nie były twarde, nie przywierały do patelni oraz nie rozpadały się w czasie smażenia. Mięso mielone często też szarzeje. Najczęściej popełniany błąd podczas smażenia kotletów to za słabo rozgrzany tłuszcz. Przez to kotlety mielone rozpadają się na patelni.
Ile jajek do mięsa mielonego?
Istnieje najlepsza, złota proporcja składników do kotletów mielonych. Dzięki tej zasadzie kotlety będą miały doskonałą konsystencję - będą zwarte a jednocześnie soczyste i miękkie.
Złota proporcja w kotletach mielonych to 2 jajka na 1 kg mięsa mielonego. Jeśli mamy mniejszą porcję, np. 500 g mięsa, wówczas wystarczy jedno jajko.
Dzięki odpowiedniej proporcji składników kotlety się nie rozpadają zarówno w trakcie smażenia jak i po przyrządzeniu.
To warto dodać do kotletów mielonych
Oprócz jajek, do mięsa mielonego warto dodać również inne składniki, które pomogą uzyskać odpowiednią strukturę i smak:
cebula - podczas smażenia wydziela aromatyczne soki, które dodają wilgoci i sprawią, że kotlety będą bardziej soczyste;
namoczona bułka - spulchnia mięso, dzięki czemu kotlety będą delikatniejsze;
mleko - neutralizuje zapach mięsa;
kasza manna lub ugotowane ziemniaki - gospodynie sięgają po te dodatki podczas wyrabiania mięsa mielonego, by kotlety były puszyste i miękkie.
Takie błędy popełniamy, przyrządzając mięso mielone
Jest kilka błędów, które popełnia wiele osób, przyrządzając mięso mielone. Zebraliśmy te, które popełniamy najczęściej. Sprawdź, czy też tak robisz!