
Jak mrozić mięso mielone?
Mięso mielone najlepiej przechowywać w lodówce w temperaturze 2-3 stopni, maksymalnie kilka godzin. Mięso mielone można zamrozić. Ważne jest, aby nie mrozić go w opakowaniu, w którym zostało przyniesione ze sklepu. Folie, tacki czy pudełka najlepiej wyrzucić a mięso owinąć w folię i nie dopuścić, aby pojawiło się w niej powietrze. Następnie zapakować w torbę do mrożenia lub inny nieprzepuszczający wilgoci materiał. Dobrze jest też zapisać na opakowaniu datę mrożenia, ponieważ mięso nie powinno być przechowywane dłużej niż 2 miesiące (w przypadku wieprzowiny) i dłużej niż 3 miesiące (w przypadku wołowiny).

Jak rozmrażać mięso mielone?
Większość mikrofalówek ma funkcje rozmrażania, jednak nie jest ona zalecana w przypadku mięsa mielonego! Rozmrażając mięso mielone w mikrofalówce, możemy je na wpół ugotować. Mięso mielone najlepiej rozmrażać w lodówce i bez wody.

Wrzucanie od razu całego mięsa z opakowania prosto na patelnię to błąd, który popełnia wiele osób. Może to mieć wpływ na smak, konsystencję i aromat dania. Mięso mielone ma w sobie dużo wody, więc wrzucenie go w całości na patelnię sprawi, że soki puszczą i zamiast się smażyć - zacznie się ono gotować. Mięso mielone warto wrzucać na patelnię niewielkimi partiami i w odstępie kilku minut. Dzięki temu szybko się zetnie, a soki pozostaną wewnątrz. Podobnie z kotletami. Nie należy wrzucać zbyt wielu kotletów na raz na patelnię. Obniży to temperaturę oleju, z mięsa wytrąci się woda i nie będą one aż tak smaczne.

Kotletów mielonych na patelni nie należy naciskać, bo wtedy cała woda wydostanie się ze środka, co spowoduje, że mięso zrobi się suche i wiórowate. Kotlety mielone należy co jakiś czas sprawdzać podczas smażenia, lekko unosząc je drewnianą łopatką, żeby mieć pewność, że się nie przypalają.