Właściwości borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera witaminy B9, C, K, a także minerały takie jak mangan, miedź i potas. Nie brakuje w niej również węglowodanów, błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów, w tym związków polifenolowych takich jak antocyjany i flawonole.
Te małe owoce mają moc wspierania zdrowia na wielu płaszczyznach. Poprawiają pracę wątroby i zapobiegają jej marskości, normalizują ciśnienie krwi, przeciwdziałają namnażaniu się komórek nowotworowych i wspierają pracę oczu. Dzięki zawartości antocyjanów, borówki skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu LDL, co przekłada się na mniejsze ryzyko chorób serca.
Spożywanie borówek
Spożywanie borówek amerykańskich na surowo to doskonały sposób, by w pełni wykorzystać ich zdrowotny potencjał. W takiej formie owoce te są najbogatsze w witaminy i składniki mineralne, które mogą ulec zniszczeniu podczas procesu gotowania czy pieczenia. Niezwykle ważne jest, by przed spożyciem dokładnie myć borówki, usuwając wszelkie resztki ziemi, pestycydy oraz potencjalne bakterie. Idealnym rozwiązaniem jest wybór owoców pochodzących z ekologicznych upraw.
Owocowanie borówki amerykańskiej
Krzaki borówki amerykańskiej żyją od 20 do nawet 30 lat! Pierwsze owoce pojawiają się zazwyczaj w drugim roku po posadzeniu. Przez pierwsze lata borówka owocuje słabo - obfitymi plonami możemy się cieszyć dopiero po 6-8 latach. Owocowanie trwa kilka tygodni.
Jeżeli borówka przestała już owocować, podlej tym teraz krzak, a za rok zbierzesz znacznie więcej plonów. Oto znany sposób:
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Roksana Węgiel już rozgogala się za granicą! Dopiero co była w szpitalu | FOTO
- Piotr Mróz wystawił piękną klatę na mróz. Najlepsza sylwetka polskiego show biznesu?
- Chory na raka gwiazdor TVN błaga fanów o pomoc. Nie ma pieniędzy na leczenie
- Prawie nikt nie przyszedł na pogrzeb Jerzego Molgi! Serce kraje się na ten widok