MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Borówka amerykańska - takie są skutku jej spożywania. Kto powinien jej unikać?

JG
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Borówka amerykańska to lubiany owoc letni. Świeże i soczyste borówki możemy kupić od czerwca do września. Borówki są bogate w witaminy, antyoksydanty i błonnik. Warto je włączyć do diety jako przekąskę lub dodatek do jogurtu, sałatki owocowej lub deseru. Pomimo szeregu korzyści, niektóre osoby nie powinny jeść borówek. Przy takich schorzeniach należy ich unikać.

Na takie choroby pomaga borówka amerykańska

Borówka amerykańska jest źródłem witaminy B9, C i K oraz manganu, miedzi i potasu, jak również węglowodanów, błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów. Zawiera w sobie również związki polifenolowe, w tym antocyjanidy i flawonole.

Borówka amerykańska może wspomagać leczenie wielu chorób. Poprawia pracę wątroby i zapobiega jej marskości, normalizuje ciśnienie krwi, przeciwdziała namnażaniu się komórkom nowotworowym i wspiera pracę oczu. Antocyjany w niej zawarte obniżają poziom złego cholesterolu LDL, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca.

Przeczytaj także: Olej z czarnuszki - właściwości. Ten naturalny produkt zwalczy infekcje, alergie i zatrucia

Borówki - czy szkodą na surowo?

Borówki w sezonie nie tylko można jeść na surowo, ale nawet jest to bardzo polecane! W tej formie mają najwięcej witamin i składników mineralnych.

Należy jednak pamiętać o dokładnym myciu tych owoców, by usunąć z nich resztki ziemi, pestycydów oraz ewentualne bakterie. Najlepiej pozyskiwać owoce z pewnego i ekologicznego źródła, gdzie nie były stosowane opryski chemiczne.

Takie są skutki uboczne spożywania borówki amerykańskiej

Spożywanie borówek amerykańskich wiąże się z pewnymi skutkami ubocznymi. Niektórym osobom borówki amerykańskie mogą szkodzić. Oto kto nie powinien ich jeść:

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska