Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta bogata zarówno w owoce, jak i warzywa może przyczyniać się do obniżenia zachorowania na niektóre choroby nowotworowe, a także obniżać ryzyko chorób serca.
Zalety jedzenia owoców:
- Większość owoców ma naturalną niską zawartość tłuszczów, żadne też nie zawierają cholesterolu.
- Są także ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, kwasu foliowego, witaminy C czy prowitaminy A
- Niektóre owoce stanowią dobre źródło potasu, np. banany, suszone śliwki czy morele. Dieta bogata w potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
- Błonnik pokarmowy pochodzący z owoców pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit
- Wspierają odporność organizmu
- Pozwalają zachować młody wygląd i piękną skórę dzięki dużej zawartości witamin A i E
- Pozytywnie wpływają na pracę mózgu dzięki zawartości takich substancji, jak flawonoidy, katechiny, antocyjany
Plusów wynikających z jedzenia owoców jest jednak znacznie więcej. Ich kolejną niewątpliwą zaletą z pewnością jest to, że większość z nich jest niskokaloryczna. Można zatem zjeść ich dużą ilość bez obawy o swoją sylwetkę.
Oto najmniej kaloryczne owoce:
- Arbuz. Liczba kalorii na 100 gram: 30 kcal
- Porzeczki. Liczba kalorii na 100 gram: 31 kcal
- Truskawki. Liczba kalorii na 100 gram: 33 kcal
- Melon. Liczba kalorii na 100 gram: 33 kcal
- Brzoskwinie. Liczba kalorii na 100 gram: 39 kcal
- Grejpfrut. Liczba kalorii na 100 gram: 42 kcal
- Nektarynki. Liczba kalorii na 100 gram: 44 kcal
- Żurawina. Liczba kalorii na 100 gram: 46 kcal
Te owoce mają najwięcej kalorii - lista
Niestety, wiele z nich zawiera znacznie więcej kalorii, dlatego też osoby, będące na diecie, powinny na nie zwrócić szczególną uwagę. Które z nich to prawdziwe owocowe bomby kaloryczne? Mamy listę! Sprawdź naszą galerię!

Wideo