
Niemowlęta i małe dzieci
Pestki dyni zawierają błonnik pokarmowy i kwasy tłuszczowe, które nie są odpowiednie dla niemowląt i małych dzieci.

Kobiety w ciąży i karmiące piersią
Nie badań potwierdzających bezpieczne stosowanie pestek dyni u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Dlatego powinny one zasięgnąć porady lekarza lub dietetyka.

Osoby z alergią na dynię
Dynia nie należy do wysoce alergizujących produktów, jednak u niektórych osób może wystąpić alergia po kontakcie z pestkami dyni. Najczęstszymi objawami alergii na pestki są: egzema, ból głowy i zmiany skórne.

Osoby z chorobami układu trawiennego
Osoby cierpiące na schorzenia układu trawiennego, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego (IBD), nie powinny jeść pestek dyni. Bogate w błonnik nasiona mogą nasilać stany zapalne jelit i prowadzić do rozstroju żołądka, biegunki, bólu, wzdęć.