Składniki na 1 porcję:
• 200 g mąki
• 1 całe jajko
• wrząca woda
• serek waniliowy homogenizowany, opakowanie 100 g, marki AGROMLECZ
• świeże truskawki
• masło
• sól
• cukier puder
Do dużego płytkiego naczynia nalejmy wodę, dodajmy odrobinę soli, zagotujmy. W międzyczasie z mąki, jajka, szczypty soli i wrzątku zagniećmy ciasto; jeśli nie mamy wprawy w robieniu pierogów wrzątek dodawajmy stopniowo, by ciasto nie było zbyt wodniste. Gotowe ciasto przez chwilę schłodźmy w lodówce.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto jeszcze raz szybko zagniećmy, rozwałkujmy podsypując w razie potrzeby mąką, by nie przywarło do blatu stołu. W rozwałkowanym cieście wytnijmy krążki, nałóżmy na nie przecięte na cztery lub więcej części truskawki (w zależności od wielkości owocu). Następnie szybko sklejmy brzegi pierogów, wrzućmy do wrzątku. Gdy wypłyną wyjmijmy je z wody, a następnie przez chwilę podsmażajmy na patelni na maśle; tylko trochę, by nabrały smaku masła.
Tak przygotowane pierogi ułóżmy na talerzu. Serek waniliowy rozmieszajmy w miseczce, a następnie kleksami serka ustrójmy talerz z pierogami. Na pierogi połóżmy jeszcze świeże, przekrojone na pół truskawki, całość posypmy odrobiną cukru pudru.