Płyty indukcyjne są wizualnie bardzo podobne do płyt ceramicznych. To, co je odróżnia to sposób grzania. Zasada indukcji opiera się na energii elektromagnetycznej.
Naczynie ze stali ferromagnetycznej (przyciągającej magnes), dotykając aktywnej płyty indukcyjnej generuje ciepło bezpośrednio na dnie.
Po zdjęciu naczynia, grzanie ustaje, a sama płyta pozostaje chłodna i bezpieczna. Zalety tej technologii to przede wszystkim oszczędność energii
(w porównaniu ze standardowymi płytami ceramicznymi do 25%), krótszy czas gotowania (do 40%) oraz komfort użytkowania.
Źródło:
,Głos Koszaliński:W kuchni. Oszczędne gotowanie na indukcyjnej płycie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"