https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Płyty indukcyjne świetnie przewodzą ciepło

Głos Koszaliński
(Fot. Franke active kitchen)
Przede wszystkim gotowanie na płytach indukcyjnych daje większe bezpieczeństwo. Poza tym są wygodne i oszczędne.

Płyty indukcyjne są wizualnie bardzo podobne do płyt ceramicznych. To, co je odróżnia to sposób grzania. Zasada indukcji opiera się na energii elektromagnetycznej.
Naczynie ze stali ferromagnetycznej (przyciągającej magnes), dotykając aktywnej płyty indukcyjnej generuje ciepło bezpośrednio na dnie.

Po zdjęciu naczynia, grzanie ustaje, a sama płyta pozostaje chłodna i bezpieczna. Zalety tej technologii to przede wszystkim oszczędność energii

(w porównaniu ze standardowymi płytami ceramicznymi do 25%), krótszy czas gotowania (do 40%) oraz komfort użytkowania.

Źródło:
,Głos Koszaliński:W kuchni. Oszczędne gotowanie na indukcyjnej płycie

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska