Przypomnijmy, że podatek cukrowy wkroczył wraz z początkiem 2021 roku. Była o nim m.in. mowa podczas konferencji Rozwój branży mleczarskiej w czasie epidemii COVID-19.
- Podatek cukrowy praktycznie nie dotyczy mleczarstwa. To jednak nie oznacza, że w przyszłych latach nie może być inaczej. Będziemy szli w kierunku obniżania cukru, szczególnie w fermentowanych produktach - zabrał głos Edmund Borawski, który stoi na czele Mlekpolu. I dodał: - W tym momencie inne podatki rzutują na duży koszt naszego funkcjonowania.
O odchodzeniu od cukru i trendzie jego ograniczania, mówiła również Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu SM Mlekpol. - Konsument w 2021 znowu będzie zainteresowany nowościami produktowymi. Zdecydowanie przeważać będą trendy prozdrowotne, w tym dodatek składników mających wpływ na odporność organizmu czy mniejsza ilość cukru w jogurtach czy deserach mlecznych.
Podatek cukrowy
Nie obejmuje aktualnie:
- wyrobów mlecznych - jogurty, maślanki, kefiry, mleko zsiadłe czy kawy mrożone
- napojów, w których składzie jest nie mniej niż 20% soku owocowego warzywnego lub owocowo-warzywnego
- suplementów diety
- izotoników
Podatek cukrowy dobija polskich producentów
