Spis treści
- Rekomendujemy zwiększenie spożycia mleka do co najmniej trzech dużych szklanek codziennie – podaje prof. Jadwiga Charzewska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. - Zalecenia te wynikają z badań, w których stwierdzono, że w dietach osób w podeszłym wieku brakuje wielu ważnych dla zdrowia składników odżywczych: białka, wapnia, magnezu, potasu, witamin z grupy B, witaminy D. A są to właśnie składniki, które są obecne – i to w znaczącej ilości – w mleku i produktach mlecznych.
Eksperci podkreślają, że szczególnie cenne dla zdrowia seniorów są fermentowane produkty mleczne, jak: kefir, maślanka, jogurty naturalne i owocowe, sery, zsiadłe mleko i inne napoje mleczne, ponieważ zawierają mikroflorę, która chroni przed chorobami.
Jaki wpływ na zdrowie ma sfermentowane mleko?
- obniża ryzyko rozwoju chorób krążeniowo-sercowych i metabolicznych
- obniża ciśnienie tętnicze krwi
- działa przeciwzapalnie
- zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy
- reguluje poziom cholesterolu
Jogurt lepszy od mleka
Wśród przetworów mlecznych wyróżniają się jogurty. - Charakteryzują się wyjątkową gęstością odżywczą, to znaczy, że w stosunku do liczby kalorii jogurt zawiera dużo więcej składników odżywczych, niż w tej samej objętości znajdziemy w mleku płynnym. Składniki odżywcze, zwłaszcza wapń i białko, są w jogurcie skoncentrowane i dlatego zasługuje on na zdecydowanie większy udział w codziennej diecie – wyjaśnia prof. Jadwiga Charzewska.
Źródło: NCEŻ
